BRUSSEL - Druk-druk-druk, het is de klaagzang van deze tijd. Zowel voor ouders als voor hun kinderen. Zo druk heeft iedereen het, dat de contacten en de coördinatie binnen een gezin daar vaak onder lijden. Maar de Britse krant The Sunday Times meldt dat de oplossing op komst is: de waarisiedereen?-klok, die aangeeft waar elk gezinslid zich bevindt en wat hij of zij aan het doen is.
Het idee zal Harry Potter-fans vertrouwd in de oren klinken. In het huis van Harry’s vrienden, de Weasley’s, staat een klok met 9 gouden wijzers die aangeven waar elk familielid zich bevindt door te wijzen naar bordjes met thuis, werk of in levensgevaar.

Kennelijk zijn de avonturen van Harry Potter ook computerreus Microsoft niet ontgaan, want in het laboratorium dat Bill Gates in het Britse Cambridge heeft opgezet, wordt gewerkt aan een moderne variant die is bedoeld is om de contacten tussen bezige gezinsleden te verbeteren.

Uitgangspunt daarbij is dat steeds meer gezinnen uit twee werkende ouders en studerende kinderen bestaan, die veel minder vaak op vaste uren thuis zijn dan vroeger. De waarisiedereen-klok bestaat uit een scherm waarop iconen staan met het gezicht van de familieleden erop. Via hun gsm kan met behulp van kleurenvlakken worden geregistreerd waar iedereen zich bevindt. Ook kan bij een dergelijk icoon een boodschap worden doorgegeven zoals moeders: zet om 6 uur de kip in de oven, in plaats van het plakkertje op de ijskast dat daarvoor tegenwoordig vaak wordt gebruikt.

De testfaze van dit project is bijna afgerond, en binnenkort zullen enkele proefgezinnen een prototype ontvangen, zo meldt The Sunday Times nog.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig