Di Rupo haalt uit naar ,,rechts-liberalen''
PS-boegbeelden Elio Di Rupo (r.) en Laurette Onkelinx. Foto: belga
NIJVEL - PS-voorzitter Elio Di Rupo heeft zondag tijdens zijn toespraak op het PS-congres in Nijvel uitgehaald naar de ,,rechts-liberalen'' die de sociale zekerheid willen privatiseren. Hij benadrukte dat er in sociaal-economische discussies altijd een links-rechts-tegenstelling aanwezig is.
Toch blijft Di Rupo geloven dat de discussies binnen de regering over de eindeloopbaan en de begroting tegen dinsdag - wanneer de premier in de Kamer zijn beleidsverklaring voorleest - tot een goed einde zullen worden gebracht. Di Rupo kwam zondag opnieuw op de proppen met liberale voorstellen die komaf willen maken met de kinderbijslag voor het eerste kind en die in de gezondheidszorg een franchise van 50 euro invoeren. Twee weken geleden doken deze voorstellen ook al op en veroorzaakten ze hevige reacties bij zowel socialisten en liberalen, die ten stelligste ontkenden dat deze voorstellen op tafel lagen.

De PS-voorzitter bracht dit opnieuw ten berde om aan te tonen dat de PS de verdediger is van de sociale zekerheid. Op de vragen om te snijden in de uitgaven van de sociale zekerheid, antwoordt de PS met voorstellen voor een herfinanciering ervan, luidde het. Di Rupo verwees daarbij naar de beslissing van de regering om inkomsten uit kapitaal (roerende voorheffing) te gebruiken voor de sociale zekerheid.

Loyale regeringspartner

Di Rupo herhaalde ter attentie van premier Guy Verhofstadt dat de PS een loyale regeringspartner blijft. Hij riep alle partners op zich redelijk op te stellen, en dit met het oog op de stabiliteit van de regering. Het risico dat de regering struikelt, bestaat immers nog, liet Di Rupo verstaan.

Tot slot riep de sterke man van de PS zijn militanten op om na de affaires binnen de partij de rangen te sluiten. Hij kondigde ook een grote schoonmaak aan bij de opstelling van de kieslijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen. ,,Zij die niet aan de partij maar aan zichzelf denken, zullen het kind van de rekening worden'', klonk het.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig