BRUSEL - Twee Amerikaanse kardinalen hebben samen gedurende 40 jaar systematisch en doelbewust seksueel misbruik door priesters verborgen gehouden. Dat concludeert een Kamer van Inbeschuldigingstelling (KIB), die gedurende meer dan drie jaar het aartsbisdom Philadelphia heeft onderzocht. Zo meldt de website Katholiek Nederland.
Het Amerikaanse tijdschrift National Catholic Reporter (NCR) staat deze week uitgebreid stil bij het rapport, zo meldt Katholiek Nederland. De beide aartsbisschoppen van Philadelphia zouden er voor gezorgd hebben dat 63 priesters, die samen honderden kinderen seksueel hebben misbruikt, iedere vorm van vervolging ontliepen en steeds opnieuw werden overgeplaatst naar andere kerkelijke functies.

Volgens het 418 pagina’s tellende rapport hebben de gepensioneerde kardinaal Anthony Bevilacqua en de inmiddels overleden kardinaal John Krol het misbruik door de vingers gezien en mogelijk gemaakt door de berichten en verslagen die zij ontvingen, te begraven en het gedrag te verhullen.

Ongezouten

De KIB maakt volgens de NCR gebruik van ongezouten taalgebruik om het seksueel misbruik dat tijdens het onderzoek aan het licht kwam te beschrijven. We hebben het hier over verkrachting, zo stelt het rapport. Jongens die oraal werden verkracht, jongens die anaal werden verkracht en meisjes die vaginaal werden verkracht.

De KIB heeft in meer dan 45.000 pagina’s aan documenten uit geheime archieven van het aartsbisdom verslagen van de misbruiken gevonden, waarin volgens het rapport slechts fijnzinnige eufemismen werden gebruikt als ongepaste aanraking.

De dossiers werden pas overhandigd aan officier van justitie Lynne Abraham nadat vele dagvaardingen waren uitgegaan tegen een aantal hoge functionarissen van het bisdom. De KIB heeft op basis van de verslagen besloten om de daden van 63 priesters diepgravend te onderzoeken.

Verjaard

Wegens de regels die in misbruikzaken gelden voor verjaring, zal waarschijnlijk geen van de betrokkenen berecht kunnen worden. Justitie in Philadephia pleit om die reden nu voor wetswijzigingen, om in toekomstige gevallen wel tot vervolging over te kunnen overgaan.

De KIB concludeert dan ook dat het gedrag van de aartsbisschoppen en de bisdommedewerkers die de misdrijven veronachtzaamden, wellicht niet zo huiveringwekkend was als dat van de priesters, maar de gevoelloze en berekenende opstelling van het aartsbisdom inzake het misbruik, was op zijn minst zo immoreel als het misbruik zelf.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig