Europese ijssatelliet stort in zee
Dit beeld van de lancering van de Cryosat werd vrijgegeven door de Russische autoriteiten. Foto: reuters
MOSKOU/PARIJS - De Europese ijssatelliet Cryosat is ,,verloren gegaan''. Dat hebben de Russische autoriteiten - verantwoordelijk voor de lancering ervan - bevestigd aan het Europese Ruimtevaartbureau ESA. De Cryosat kostte bijna 140 miljoen euro.
,,Alles is verloren (...) Wij hebben van de Russen de bevestiging gekregen dat de missie verloren is'', zei één der missieverantwoordelijken, Pascal Gilles, zaterdagavond. De satelliet is in de Noordelijke Poolzee geploft samen met de tweede trap en de accelerator van de (onbemande) Rockot-raket.

Aleksander Medvedev, directeur-generaal van de Russische raketbouwer Kroenitsjev, ontwerper van de Rockot, heeft zijn Europese partners excuses aangeboden en om hun begrip gevraagd, aldus het officiële Russische persbureau Itar-Tass.

Het Russische ruimtevaartbureau Roskosmos heeft alle verdere lanceringen met de Rockot opgeschort tot er klaarheid is omtrent het ongeluk. De Cryosat was van Europese makelij. De ESA schakelde de Russen in om de satelliet te lanceren. De Cryosat moest onderzoeken verrichten naar het poolijs en de opwarming van de aarde.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig