Polen kiezen president
Donald Tusk. Foto: belga/afp
WARSCHAU - In Polen zijn de stembussen opengegaan voor de presidentsverkiezingen. Zowat 30 miljoen Polen kiezen zondag een opvolger voor aftredend president Aleksander Kwasniewski. Als geen van de kandidaten de helft van de stemmen haalt, komt er een tweede ronde over twee weken.
De stembussen gingen open om 6 uur lokale tijd (5 uur). Tot 20 uur (21 uur) zondagavond kan de Poolse bevolking haar stem uitbrengen. Kwasniewski, een voormalig communist, kan niet meer worden herkozen omdat hij al twee ambstermijnen achter de rug heeft.

De strijd gaat tussen liberaal Donald Tusk en conservatief Lech Kaczynski. In de laatste peilingen staat de 48-jarige Tusk met veertig procent van de stemmen voor op de 56-jarige Kaczynski, die 35 procent van de kiezers kan bekoren. De andere kandidaten voor de presidentsverkiezingen liggen sterk achter. De sociaal-democraat Marek Borowski en populist Andrzej Lepper zouden elk tien procent van de stemmen halen.

Donald Tusk en Lech Kaczynski bevinden zich in een tegenstrijdige situatie: ze zijn rivalen, terwijl hun partijen een tijd geleden besloten samen een regeringscoalitie te vormen. De nationaal-conservatieve PIS van Kaczynski behaalde op 25 september tijdens de parlementsverkiezingen 26,99 procent van de stemmen; de liberaal-conservatieve PO van Tusk kreeg 24,14 procent van de stemmen. De twee partijen beschikken samen over een comfortabele meerderheid: ze hebben 288 van de 460 zetels in de Tweede Kamer.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig