Woning beveiligen is fiscaal aftrekbaar
De Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken start donderdag 10 september de campagne 'win aan veiligheid'. Die campagne moet particulieren, zelfstandigen en bedrijven aansporen om preventief te investeren in diefstal- en brandpreventie.

Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD) lichtte de campagne woensdag toe in Wilrijk.

'Burgers zijn zich nog te weinig bewust dat ze hun woning of beroepslokaal kunnen laten beveiligen met steun en gratis advies van de overheid. Iedereen die dat wil, kan gratis beroep doen op een lokale technopreventief adviseur (TPA). Ons land telt er zo’n 700. Daarnaast ondersteunen we de investering in brand- en diefstalpreventie door het fiscaal aftrekbaar te maken voor zowel burgers als zelfstandigen', aldus minister Turtelboom.

Particulieren die hun woning preventief laten beveiligen, genieten van een belastingsvermindering tot maximum 690 euro. Zelfstandigen, kmo’s en vrije beroepen die zich beveiligen, kunnen op de materiële beveiligingsinvestering, bovenop de normale aftrek, een bijkomende fiscale aftrek bekomen van 22,5 procent.

'Die voordelen bestaan al langer', zegt Jérôme Glorie, directeur-generaal van de Algemene Directie Veiligheid en Preventie van de politie, 'maar zijn tot op vandaag te weinig gekend. Daarom lanceren we deze campagne. Inbraak en brand behoren tot de voornaamste veiligheidsrisico’s van woningen en bedrijven.'

'Jaarlijks krijgen 10.000 Belgen te maken met brand. Daarnaast keren inbraken ook jaarlijks terug in de top drie van de criminaliteitscijfers. De laatste cijfers uit 2007 geven ruim 60.000 inbraken weer. Dat is een daling van 22 procent tegenover 2000. Maar er is nog altijd ruimte voor verbetering. Die willen we bekomen door meer en betere preventie', besloot Glorie.