BERLIJN - De Duitse cineaste en fotografe Leni Riefenstahl is maandagavond overleden in haar woning in het Beierse Pöcking am See. Riefenstahl overleed in haar slaap. Zij is 101 jaar geworden.
Na haar Nazi-propagandafilm ,,Triumph des Willens'' (1934) over het nationaal-socialistische partijcongres in Nürnberg en haar ,,Olympia''-films over de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn, is zij de rest van haar leven omstreden gebleven.

De gezondheid van de cineaste, die onder meer aan een kanker leed, was al enkele maanden niet goed. Zij vierde op 22 augustus haar 101ste verjaardag in bed.

Riefenstahl was een veelzijdige kunstenares: zij danste, speelde als actrice, regisseerde films en was fotografe. Zij werd de geliefkoosde cineaste van Adolf Hitler. Tijdens het nazi-regime was zij ,,officiële cineaste''. Toch was ze nooit lid van de Nazi-partij. In ,,De Goden van het Stadion'' (1936) over de openingsceremonie van de Olympische Spelen, wordt de schoonheid en de kracht van het menselijk lichaam verheerlijkt.

Na de oorlog zat Leni Riefenstahl een tijdlang gevangen. Omdat ze geen geldschieters vond voor haar plannen, wijdde ze zich aan de fotografie. Later maakte ze onderwaterdocumentaires. In de jaren '70 had ze veel succes met haar fotoreportages over het Noeba-volk in Soedan.

In een interview met de Engelse Times naar aanleiding van haar honderdste verjaardag beklaagde Riefenstahl zich erover dat ze nooit de de moed heeft gehad om nazi-Duitsland te verlaten om haar heil te zoeken over de grote plas in de Verenigde Staten zoals actrice Marlene Dietrich. ,,Bovenal beklaag ik mezelf dat ik kennis heb gemaakt met Adolf Hitler. Dat is de grootste ramp in mijn leven geweest. Dat zal me tot aan mijn dood blijven achtervolgen'', zei ze.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig