BRUSSEL - CVP-voorzitter Stefaan De Clerck geeft toe dat het verzet tegen zijn vernieuwingsoperatie groter is dan verwacht. Hij wil op het congres eind deze maand echter een duidelijk mandaat krijgen om zijn project uit te voeren. Dat project wil hij dan vorm geven met mensen die loyaal zijn.
De Clerck wou zondag de puntjes op de i zetten nadat De Morgen zaterdag uitgebreid inging op de ,,guerrilla'' tegen de partijvoorzitter. De krant baseerde zich voor het artikel op anonieme getuigenissen van parlementsleden en gewezen ministers.

De conservatieve vleugel van de partij - onder leiding van de gebroers Van Rompuy - zou de vernieuwingsoperatie van De Clerck niet zien zitten en die operatie dan ook trachten te saboteren, stond in De Morgen te lezen. Naar verluidt zouden er al scenario's circuleren rond de opvolging van De Clerk aan de top van de partij. Daarnaast zijn ook de vernieuwers niet tevreden over de gang van zaken. Zij eisen meer dadendrang.

De voorzitter erkende zondag dat er problemen en disputen zijn binnen zijn partij, maar beklemtoonde ook meteen dat over de inhoud van de vernieuwing en de reorganisatie van de CVP een grote consensus bestaat. ,,Het is al de zesde keer dat dit gebeurt. Het is ook allemaal wat georchestreerd door externe belangen die de CVP en de voorzitter willen breken. Maar dat lukt niet'', klonk het.

De weerstand - die hij naar eigen zeggen heeft onderschat - is volgens De Clerck te wijten aan de stijlbreuk waarvoor hij zorgt, ,,door op een open en democratische manier te werken, met iedereen te debatteren, voor een nieuwe organisatie te kiezen''.

Zonder namen te willen noemen, wees hij zijn tegenstanders terecht. ,,Wij komen op voor verbondenheid. We moeten dat dan ook in eerste instantie binnen de partij doen'', zei De Clerck, die zijn tegenstanders opriep eerlijk spel te spelen. ,,Men moet eerlijk zeggen of men voor of tegen is, en niet in de wandelgangen of in de pers via anonieme citaten. Dat is pervers en vernietigend. Dat soort hypocrisie is niet te aanvaarden''.

De partijleider wil naar eigen zeggen ingrijpen door zijn vernieuwingsproject op het congres van 28 en 29 september voor te leggen aan de leden. Krijgt hij een mandaat, dan gaat hij kijken met welke mensen hij het project loyaal kan uitvoeren. ,,Wie niet meegaat in het project is tegen mij. Ik wil de leiding opnemen en er zullen wellicht mensen moeten afhaken'', luidde het hard. De Clerck gaat naar eigen zeggen duidelijk vragen wie in het partijbureau, het partijbestuur en de fracties nog achter hem staat.

Na afloop van De Zevende Dag verklaarde De Clerck dat het ,,nodig was om eens hard op tafel te kloppen''. Hij zei vastberaden te zijn om door te gaan en stelde daarbij over veel steun te beschikken.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig