LONDON - De Europese Commissie zal de Britse regering de komende week vragen de benzineprijs met 10 procent te verlagen. Dat meldt The Sunday Times. Groot-Brittannië heft momenteel de hoogste belasting binnen de EU op brandstoffen en de commissie meent dat Europese belastingharmonisatie noodzakelijk is om de gemeenschappelijke markt niet verder te frustreren.
De zondagkrant voorspelt dat de commissie met het voorstel op weerstand zal stuiten van Gordon Brown, de Britse minister van financiën. Verlaging van de brandstofprijs zal de Britse schatkist namelijk zo'n 250 miljard fr. (zo'n 6,2 miljard euro) per jaar schelen. Een zegsman van financiën zegt in de krant dat het belastingbeleid een zaak is van de afzonderlijke lidstaten en niet van de commissie.

De prijs van brandstoffen is een gevoelig thema in Groot-Brittannië. Vorig jaar mondde protest tegen hoge brandstofprijzen nog uit in massale blokkades bij olieraffinaderijen. De Europese Commissie stelt woensdag een rapport voor over onder meer de zeer uiteenlopende Europese brandstofprijzen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig