VENETIE - De Indiase regisseuse Mira Nair heeft op het filmfestival van Venetië de Goouden Leeuw gewonnen. Ze kreeg de prijs zaterdagavond voor Moonsoon Wedding, een komische film die een bruiloft schildert.
Monsoon Wedding (huwelijk in de moesson) is een film vol tederheid en humor die taboe-onderwerpen als incest en pedofilie behandelt. De langverwachte regen en het huwelijk dienen als catharsis voor een confrontatie tussen traditie en moderniteit. Het is de tweede Gouden Leeuw voor Indië, de grootste producent van films ter wereld, in 45 jaar.

De grote prijs van de jury ging naar Hundstage van de Oostenrijker Ulrich Seidl. De provocerende film handelt over het leven in een Weense voorstad en bevat scènes met orgieën, sado-masochisme, striptease, enz... De prent geeft een scherp beeld van enkele leden van de Oostenrijkse middenklasse.

De Iraanse filmsector viel in de prijzen met Babak Payami, die bekroond werd als beste regisseur voor Uw geheim, een les in democratie. De prijs voor het beste scenario ging naar Y tu mamà tambien van Alfonso Cuaron (Mexico).

De Leeuw die dit jaar voor de eerste keer in de categorie hedendaagse film werd toegekend, ging naar L'emploi du temps van de Franse cineast Laurent Cantet.

Op de Mostra werd de prijs voor de beste vrouwelijke rol toegekend aan Sandra Ceccarelli. De Italiaanse actrice kreeg de prijs voor haar rol in de film Luce dei miei occhi (Licht van mijn ogen) van haar landgenoot Giuseppe Piccioni. De Italiaan Luigi Lo Cascio kreeg de prijs van beste mannelijke acteur voor zijn rol in dezelfde film.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig