SAN FRANCISCO - Japan en de Verenigde Staten hebben zaterdag in de Amerikaanse stad San Francisco de 50ste verjaardag gevierd van het vredesverdrag en de naoorlogse alliantie die er werden gesloten. De Japanse minister van buitenlandse zaken Makiko Tanaka uitte er haar spijt over de Japanse oorlogsmisdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar ging niet in op compensaties.
Beide verdragen maakten formeel een einde aan de staat van oorlog tussen Japan en de geallieerden en bezegelden de banden van Japan met de Verenigde Staten. Het verdrag van San Francisco, dat op 8 september 1951 door Japan, de VS en 46 andere landen werd gesloten, wordt beschouwd als een beslissende stap in de evolutie van het moderne Japan.

Tijdens een plechtigheid erkende Tanaka dat haar land verantwoordelijk was voor lijden en schade die immens waren. Ik bevestig onze diepe spijt en onze oprechts excuses, aldus de Japanse minister. Ze verwees daarmee naar de verontschuldigingen zonder voorgaande die in '95 door toenmalig premier Murayama werden uitgesproken.

Maar Tanaka benadrukte dat Japan geen aanvragen voor compensatie zal aanvaarden. Het verdrag van San Francisco heeft alle na-oorlogse problemen tussen de partijen, inclusief Japan en de Verenigde Staten, geregeld die moesten geregeld worden, aldus de Japanse minister.

Amerikaans minister van buitenlandse zaken Colin Powell zei dat het verdrag ook in de volgende 50 jaar van kapitaal belang voor vrede en voorspoed zullen zijn. Hij benadrukte dat de Verenigde Staten een sterke band met Japan onontbeerlijk vinden voor hun buitenlands beleid in Oost-Azië, in het bijzonder met betrekking tot China en Noord-Korea.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig