Rel Milquet vertraagt formatie
De onderhandelingen over de regeringsvorming op Hertoginnedal zijn weer begonnen. Het onderwerp: de begroting. Ook CDH-voorzitster Joëlle Milquet neemt daar aan deel. Zij was gisteren naar Zuid-Frankrijk vertrokken, waardoor de communautaire gesprekken die op het allerlaatste moment op de agenda gezet werden deze voormiddag niet konden plaatsvinden.
De communautaire gesprekken tussen de oranje-blauwe onderhandelaars moesten vanmorgen worden opgeschoven toen bleek dat CDH-voorzitster Joëlle Milquet niet in het land was. Milquet vertrok gisteravond richting Frankrijk om haar zieke zoon te bezoeken en zou pas vanmiddag terug naar ons land komen.

Leterme hield woensdagnamiddag al gesprekken over de communautaire dossiers. De vertegenwoordigers van de Franstalige partijen kwamen eerst aan bod, daarna was het de beurt aan de Vlamingen.

De gesprekken met de Vlaamse partijen namen heel wat tijd in beslag en tijdens een korte pauze omstreeks 20 uur nam de formateur contact op met MR-voorzitter Didier Reynders. Leterme sprak af om elkaar deze ochtend om 10 uur te ontmoeten. Hij wilde ook afspreken met Joëlle Milquet, maar die zat toen wellicht al op het vliegtuig richting Frankrijk. Bij haar aankomst ontdekte ze de sms van Leterme waarin stond dat hij haar dringend had proberen te bereiken. Ze kon toen echter niet meer richting België terugkeren.

Geen strategie

Milquet zelf zegt in een reactie aan persagentschap Belga dat er begin deze week was afgesproken om donderdagochtend niet te vergaderen. Dat werd haar naar eigen zeggen woensdag nogmaals bevestigd. De formateur had wel gezegd dat het mogelijk was dat er een nieuwe vergadering kwam, maar over een specifiek tijdstip werd niets gezegd, aldus Milquet.

Omdat haar zoon ziek was geworden op vakantie in Frankrijk, besliste ze om van het vrije moment gebruik te maken om hem snel een bezoekje te brengen. 'Er zat geen strategie achter. Ik wil de onderhandelingen niet vertragen', zei Milquet.

Yves Leterme wilde in eerste instantie de vergadering met de Franstaligen dan maar deze namiddag laten plaatsvinden, na het geplande onderhoud over de begroting. Maar de liberale partijen hadden al afgesproken om op dat moment te vergaderen over amendementen in de nieuwe formateursnota.

De onderhandelingen gebeuren dus in chaos. Tot hier toe zijn er nog steeds geen concrete voorstellen, zeker niet op communautair niveau en dat begint steeds meer op de gemoederen te wegen.

Nervositeit

De nervositeit is bovendien nog toegenomen door een bericht van het weekblad Knack woensdag over het splitsingsplan dat de PS klaar zou hebben voor de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde om zo mee aan de onderhandelingstafel te kunnen schuiven.

Een federale regering leiden is complexer dan een Vlaamse regering leiden, liet een onderhandelaar zich al ontvallen. 'Hij had niet verwacht dat we zo bij onze standpunten zouden blijven en dat brengt hem nu in de problemen', voegt Milquet er nog aan toe.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in