BRUSSEL - De Liberiaanse minister van Defensie Daniel Chea is opgepakt op verdenking van wapenhandel. Dat heeft het katholieke persagentschap Misna vrijdagavond gemeld. De minister zou betrokken zijn in de wapenhandel die donderdag in Monrovia werd ontdekt door Nigeriaanse soldaten van de voorhoede van de Afrikaanse vredesmacht die naar Liberia werd gestuurd.
Minister Chea wachtte donderdag samen met Liberiaanse militairen op de luchthaven Robertsfield, de internationale luchthaven op 40 km van het centrum van Monrovia, een vliegtuig uit Libië op. Kisten wapens en munitie werden uit het toestel gehaald en snel op twee vrachtwagens geladen.

De Nigeriaanse soldaten maanden de vrachtwagenchauffeurs aan onmiddellijk halt te houden en vuurden in de banden om de vrachtwagens te doen stoppen. Minister Chea werd enkele uren in een cel opgesloten en dan vrijgelaten door militairen van de Cedeao (Communauté Economique des Etats de l'Afrique de L'Ouest).

De onthullingen van Misna vallen samen met het bericht van de gezaghebbende Amerikaanse krant Washington Post die meldt dat de Liberiaanse president Charles Taylor vorige week in Libië zou zijn geweest en er met een lading wapens en munitie zou zijn vertrokken. Volgens de Amerikaanse krant, die Libische bronnen citeert, zou de de Liberiaanse president zowel bij zijn vertrek als bij zijn terugkeer halt hebben gehouden in Ouagadougou. Zijn tussenlanding in de hoofdstad van Burkina Faso als gevolg van slechte metereologische omstandigheden zou aan de basis liggen van zijn latere terugkeer in Monrovia, waar hij op 1 augustus werd verwacht voor een vergadering met een delegatie van de Cedeao.