Australisch dorpje verbiedt water in flessen
Foto: if
In het Australische dorpje Bundanoon is een verbod ingesteld op de verkoop van flessenwater. Gebruik van flessenwater is zonde van het geld en schadelijk voor het milieu, vinden de inwoners, die woensdag op een bijeenkomst in het gemeentehuis bijna unaniem akkoord gingen met het verbod.
'Ik heb nooit eerder meegemaakt dat 350 Australiërs in één ruimte het met elkaar eens waren', zei Jon Dee, een van de initiatiefnemers van de campagne 'Bundy aan de kraan'.

Voor zover bekend is Bundanoon de eerste plaats in de wereld die zo rigoureus afrekent met flessenwater. In de jaren tachtig werd flessenwater nog gezien als een gezond alternatief voor de meestal mierzoete frisdranken, maar de laatste jaren begint het besef door te dringen dat het produceren en transporteren van flessenwater, en het afvalprobleem dat daaruit volgt, zeer belastend zijn voor het milieu. Bovendien is water van de kraan minstens zo gezond als water uit een fles.

Eerder woensdag gaf de premier van New South Wales, de deelstaat waar Bundanoon toe behoort, al het goede voorbeeld door het gebruik van flessenwater bij alle overheidsinstellingen te verbieden.

Bundanoons strijd tegen flessenwater begon jaren geleden toen een frisdrankfabrikant uit Sydney het plan opvatte in Bundanoon water te gaan oppompen. Bewoners waren laaiend over het idee dat iemand hun water zou komen weghalen om het in Sydney te bottelen en vervolgens weer aan hen te verkopen. Er werd een rechtszaak aangespannen tegen het plan van de fabriek. De zaak is nog steeds in behandeling.