Terwijl de Amerikaanse president Barack Obama de wereldproblemen bespreekt op de G8-top in het Italiaanse L’Aquila, maakt ook zijn oudste dochter haar standpunt duidelijk.
De 11-jarige Malia Obama droeg woensdag tijdens een bezoek aan Rome twee verschillende T-shirts met daarop het logo van de Campagne voor Nucleaire Ontwapening. Aangezien de Obama's zich aan strikte kledingcodes houden, is het bijna uitgesloten dat zij de T-shirts per ongeluk heeft aangetrokken.

Net die dag stelde Obama op de G8-top een vergadering voor over nucleaire veiligheid. In maart volgend jaar al zouden de staats- en regeringsleiders van een 30-tal landen in Washington samenkomen, verklaarde Obama woensdagavond tijdens het avondmaal in L’Aquila.

Begin deze week tekenden Obama en zijn Russische ambtgenoot Dmitri Medvedev in Moskou een intentieverklaring over vermindering van hun kernwapenarsenalen tot 1500 kernkoppen voor elk land. Daar had Obama het voor de eerste keer over een conferentie over nucleaire veiligheid. Op de geplande topvergadering zal naar middelen en wegen gezocht worden om te verhinderen dat landen als bijvoorbeeld Iran kernwapens zouden ontwikkelen.

Het logo op Malia haar T-shirt is in 1958 ontworpen door de Britse designer Gerald Holtom voor een anti-kernwapenmars in Groot-Brittannie. Nadien werd het logo onder meer opgepikt door de hippiebeweging en groeide het uit tot een van de bekendste politieke symbolen ooit.