Opletten voor nieuwe Franse benzine
Foto: rr
Met het oog op de komende grote vakantie-uittocht waarschuwt de Nederlandse automobielorganisatie ANWB op zijn website voor E10, de nieuwe Franse benzine. Bij steeds meer pompstations in Frankrijk vervangt E10 de Euro loodvrij 95.
Bij auto’s van voor het bouwjaar 2000 kan E10 schade opleveren aan leidingen en pakkingen, aldus de ANWB.

De naam E10 staat voor ethanol 10 procent. Uit milieuoverwegingen heeft de Franse overheid besloten gewone benzine te mengen met de biobrandstof ethanol. In de meeste Europese landen is gekozen voor een mengsel van 5,75 procent ethanol en benzine om oudere auto’s te beschermen. E10 kan behalve leidingen en pakkingen, ook de motor op zich beschadigen. Maar zegt de ANWB, alleen bij structureel gebruik.

De Franse overheid heeft een website geopend waar automobilisten kunnen nagaan of hun auto geschikt is voor E10: www.carburante10.fr. Een alternatief voor E10 is de wat duurdere Euro 98.

Druk weekend op Franse wegen

De ANWB verwacht dit weekeinde drukte op de snelwegen in Frankrijk. Volgens de automobielorganisatie gaan veel Fransen de weg op vanwege het lange weekeinde dat ze hebben door de nationale feestdag op 14 juli. De ANWB voorziet voor vrijdagmiddag al drukte rond Parijs. Zaterdag zal het vooral op de wegen in het Rhônedal druk zijn en op de wegen richting de Alpen.

Hoewel in Nederland in de regio midden dit weekeinde de vakantie begint, verwacht de ANWB geen al te grote problemen op de Nederlandse wegen.