Nick Griffin, de aanvoerder van de extreemrechtse British National Party en sinds juni europarlementslid, vindt dat de EU een aantal schepen met Afrikaanse vluchtelingen tot zinken moet brengen om illegale migranten op andere gedachten te brengen. Dat heeft hij woensdag gezegd.

'Er moeten gewoon een paar van die schepen tot zinken worden gebracht', aldus Griffin op de BBC. 'Vroeg of laat zullen we heel hard moeten optreden' tegen illegale migranten. 'Dit is de enige maatregel waarmee een einde kan worden gemaakt aan de immigratie en waarmee kan worden voorkomen dat een groot aantal Afrikanen van beneden de Sahara sterft op weg naar Europa'.

Er hoeven van Griffin geen doden te vallen bij deze afschrikacties. De opvarenden 'kunnen een vlot toegeworpen krijgen waarmee ze terug kunnen varen naar Libië', stelt de europarlementariër voor.

'Europa zal vroeg of laat haar grenzen sluiten, want anders wordt ze simpelweg overstroomd door de derde wereld', aldus nog Griffin.

In 2008 staken zo’n 67.000 mensen illegaal de Middellandse Zee over op weg naar Europa. De meesten van hen kwamen aan in Italië of op Malta, aldus het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN.

De British National Party pleit voor een onmiddellijke immigratiestop in Groot-Brittannië en 'vrijwillige terugplaatsing' van reeds in Groot-Brittannië verblijvende immigranten naar hun land van herkomst.