CD&V, N-VA en SP.A hebben regeerakkoord
Foto: BELGA

CD&V, SP.A en N-VA presenteerden om 17 uur de details van het nieuwe Vlaamse regeerakkoord. Vannacht raakten ze het eens over de laatste punten en komma's. De nieuwe regering zal 'de tering naar de nering' zetten en fors besparen. Maar er is ook ruimte vrijgemaakt voor extraatjes.

Nadat eerst de partijvoorzitters woensdagavond urenlang rond de tafel zaten, raakten de voltallige delegaties het na ruim twee uur vergaderen eens over zowel inhoud als begroting. Uit de formateursnota is uiteindelijk nauwelijks iets gesneuveld.

Grote besparingen

Vlaanderen zal dit jaar en de eerstvolgende jaren fors moeten besparen. Er is een inspanning van zowat twee miljard euro nodig om de begroting uiteindelijk in 2011 terug in evenwicht te krijgen. Bespaard wordt er onder meer door een forse beperking van de jobkorting (tot de laagste inkomens) en door een efficiëntiewinst in het overheidsapparaat.

Na 2011 ontstaat er opnieuw ruimte om in te vullen 'met een nieuw sociaal beleid', zei Peeters. Er komt dus op termijn een Vlaamse kinderbijslag, extra schooltoelages en een aanvullende hospitalisatieverzekering.

Het akkoord bevat volgens Peeters nieuwe accenten die 'Vlaanderen na de crisis de positie moeten geven die het verdient, zowel op economisch, sociaal als ecologisch vlak'.

'Goed akkoord met veel eten en drinken'

De precieze inhoud van het akkoord wordt donderdagnamiddag voorgesteld. Formateur Peeters meent dat de drie partijen zich voldoende in het akkoord kunnen vinden.

'Er zijn goede afspraken gemaakt waar ieder zijn schouders onder kan zetten', zei Peeters. De verschillende delegaties spraken woensdagnacht van een 'evenwichtig' akkoord.

Ministersposten

De partijcongressen moeten het ontwerpakkoord nu nog goedkeuren. Wellicht houden de drie partijen vrijdag hun congres.

Over het verdelen van de portefeuilles wordt de komende uren en dagen gesproken. Dan kunnen de nieuwe Vlaamse ministers begin volgende week de eed afleggen.