Unizo tegen afschaffing verbod op koppelverkoop
Foto: photo news
Ondernemersorganisatie Unizo en NSZ zijn gekant tegen een mogelijke afschaffing van het verbod op de koppelverkoop. De federatie van de technologische industrie Agoria, distributievereniging Fedis, en het Liberaal Verbond voor Zelfstandigen zijn wel voor versoepeling of opheffing. De discussie werd deze week op gang getrokken door de hoge prijs van de Apple iPhone in België.
'Wordt het verbod op koppelverkoop opgeheven, dan ligt de weg open voor lokvogelpraktijken', zegt Unizo. 'Grote bedrijven zullen twee totaal verschillende producten alleen samen aanbieden. Zo kan de consument onmogelijk prijzen vergelijken en wordt de kleine handelaar uit de markt geprezen.'

Nu al zijn er volgens Unizo voldoende uitzonderingen om een goede marktwerking te waarborgen. De organisatie dringt aan op grondig overleg met minister van Ondernemen Van Quickenborne.

Volgens Agoria is het verbod op koppelverkopen achterhaald. 'Eerder dan de consument te beschermen, zorgt dat verbod ervoor dat hij een aantal voordelen misloopt', zegt gedelegeerd bestuurder Paul Soete. Het verbod is volgens Agoria bovendien in strijd met Europese richtlijnen over oneerlijke handelspraktijken.

Fedis zit volledig op dezelfde golflengte. De regel bezorgt de Belgische handelaars een concurrentieel nadeel ten opzichte van de buurlanden. 'Consumenten kopen op internationale websites of steken de grens over.'

Minister Van Quickenborne verklaarde dinsdag dat hij de regering gaat voorstellen om het verbod op koppelverkoop af te schaffen. Hij reageerde daarmee op het feit dat de Apple iPhone in ons land veel duurder is dan in de rest van de wereld. In de meeste andere Europese landen wordt het toestel verkocht in combinatie met een gsm-abonnement, wat de prijs drukt.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig