Steve Jobs stelt nieuwe iPhone voor
Foto: ap
Steve Jobs, de CEO van het computerbedrijf Apple, heeft vanavond in het Amerikaanse San Francisco de nieuwste versie voorgesteld van de iPhone, de populaire smartphone die Apple een jaar geleden voor het eerst op de markt bracht. Op 11 juli zou het toestel ook in België verkrijgbaar moeten zijn.
De nieuwe iPhone zal gebruik kunnen maken van mobilofonienetwerken van de derde generatie (3G). Dat zal het mogelijk maken om draadloos te surfen en te mailen tegen hogere snelheden dan op het klassieke gsm-netwerk (2G).

De voorstelling van de nieuwe iPhone maakte deel uit van de openingstoespraak van Jobs op de Developer’s Conference van Apple (WWDC), waar software-ontwikkelaars een week lang van gedachten kunnen wisselen en nieuwe applicaties voor Apple’s producten kunnen voorstellen.

De 3G-versie moet de iPhone enerzijds aantrekkelijker maken voor zakelijke gebruikers, die vandaag nog vooral hun toevlucht nemen tot toestellen zoals de Blackberry van het Canadese bedrijf Research in Motion (RIM). Anderzijds is de nieuwe iPhone ook beter geschikt voor de West-Europese markt, waar er al een vrij grote dekking bestaat door 3G-netwerken.

De nieuwe iPhone heeft bovendien een ingebouwde GPS-ontvanger, waardoor het mogelijk is gebruik te maken van een mobiel navigatiesysteem.

Half juli begint de verkoop van de iPhone 3G in 22 landen, waaronder België (vanaf 11 juli). Het instapmodel moet in de Verenigde Staten 199 dollar gaan kosten. Daarvoor krijgen de gebruikers 8 gigabyte aan opslagvermogen. Voor 16 gigabyte moet de Amerikaanse klant 299 dollar neertellen.

Onlangs raakte bekend dat Mobistar het toestel in exclusiviteit zal mogen verkopen. Het is nog altijd niet geweten tegen welke prijs, en of de exclusiviteit van Mobistar beperkt is in de tijd. Daar zullen wellicht vanavond of morgen meer details over bekend zijn.

Jobs hoopt met de iPhone dit jaar een marktaandeel te veroveren van één procent op de mobilofoniemarkt. In de tien maanden tot einde maart werden er al 5,4 miljoen van verkocht. Tegen eind dit jaar zouden dat er 10 miljoen moeten zijn. En die groei zal grotendeels afkomstig zijn van markten waar de iPhone voorheen niet beschikbaar was. Tot voor kort was het toestel beschikbaar voor 153 miljoen potentiële klanten in de hele wereld. Binnenkort zullen dat er al 575 miljoen zijn.

Jobs heeft in zijn speech ook nog enkele andere nieuwigheden voorgesteld, waaronder de OS X Leopard voor Mac-computers, de OS X iPhone voor de iPhone en de iPod Touch. Het is de eerste keer dat Apple een specifiek programma heeft voor ontwikkelaars van mobiele applicaties.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig