Helmut Lotti is sinds vanmiddag de officiële man van Jelle Van Riet, een journaliste uit Antwerpen. Wat begon als een interview over de literaire kant van Lotti, eindigde gisteren op de Antwerpse Grote Markt, waar 2.000 mensen zagen hoe de zanger openlijk zijn emotionele kant toonde. ‘Ik ga nu zingen waarom ik weer trouw.’
19 januari 2007 moet evenzeer als 9 mei 2009 in het dagboek van Jelle (36) en Helmut (40 in oktober) gegrift staan. Op 19 januari begon het immers echt voor die twee. Die dag verscheen een artikel waarin Van Riet het meermaals had over de ogen van Lotti, die haar vingen. De zanger moet hetzelfde gedacht hebben, want het sprookje bleef duren. Aanvankelijk was de literaire journaliste verbaasd dat ze viel voor de charmezanger, maar vanmiddag was er écht geen weg meer terug. Op de Antwerpse Grote Markt maakten een verliefde Van Riet en Lotti hun liefde openbaar en officieel.

En zelfs het weer zat mee. Onder een zacht middagzonnetje kwam een dansende Mary Poppins gisterenmiddag het plein voor het stadhuis opgelopen, gevolgd door zes muzikanten en een vijftigtal genodigden. Onder die genodigden de ouders van Lotti die in opvallend rood gekleed gingen en Ketnet-stem Ilse Van Hoecke, een hartsvriendin van Van Riet. Nog meer genodigden op en rond de Grote Markt van Antwerpen -sindskort thuisstad van het koppel. Lotti en Van Riet hadden de massa uitgenodigd om te komen klinken op de liefde. 35 vaten van 30 liter stonden klaar. Omgerekend een Bolleke Koninck voor goed 4.000 mensen.

Uiteindelijk zagen zo’n 2.000 fans hoe Helmut en Jelle om twee uur voor het stadhuis parkeerden per koets. Zij in een knappe rode jurk van Vandevorst, hij in een stijlvol bleek pak dat aan zijn Time to swing-kostuum van Stijn Helsen deed denken. Zij met een aarzelend handje richting reikhalzende fans, hij iets minder nerveus als zanger van beroep.

En het podiumdier deed ook zijn werk na de officiële voltrekking in het stadhuis. Via een rode loper begeleidde Lotti zijn kersverse naar een speciaal opgesteld podium, waar Jelle eerst een tekst wou voorlezen. Het werd een bloemlezing op Lotti en de liefde, eentje die eindigde met trillende stem. Lotti liet zich daarop ook niet onbetuigd en koos voor het gezongen woord. You are my inspiration, klonk het heel gemeend. Waarop hij Jelle een eerste keer kuste. From a jack to a king volgde, vóór de meest emotionele bindtekst ooit van jolige Helmut. ‘Dit is de mooiste dag. Van mijn leven, jaja. En nu ga ik zingen waarom dit -trouwen dus- goed is voor mij. Want misschien zijn er mensen onder jullie die denken waarom ik dit nu weer doe.’

Tijdens de Sinatracover Love and marriage pakte Lotti zijn derde vrouw lieflijker dan ooit vast. Waarna het koppel even achter de tapkraan kroop om de Grote Markt te trakteren, en koers zette richting kaai, waar een witte boot het hele gezelschap opwachtte. In het huwelijksbootje en een goeie vaart voor Lotti’s derde keer: een literair journaliste zou het niet symbolischer kunnen bedenken.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in