Oudste gorilla Jenny viert 55ste verjaardag
Foto: AP
DALLAS - Jenny, de oudste gorilla in gevangenschap ter wereld, heeft donderdag in de dierentuin van Dallas haar 55ste verjaardag gevierd. Jenny zelf kreeg voor de gelegenheid een taart van vier lagen bevroren fruit, terwijl bezoekers werden getrakteerd op een taart van vanille en chocolade.
De verzorgers van Jenny, een westelijke laaglandgorilla, zeiden dat ze wel wat last heeft van haar gewrichten en dat ze niet meer zo goed ziet als vroeger, maar dat ze voor een mensaap van haar leeftijd nog heel kwiek oogt. Verder wordt Jenny omschreven als heel lief en gek op mensen, maar soms een beetje bazig.

Volgens het Internationale Soorten Registratiesysteem ISIS, met informatie uit zevenhonderd dierenparken wereldwijd, is Jenny de oudste gorilla in gevangenschap. Aangezien gorilla’s in het wild niet ouder worden dan een jaar of 35, is het goed mogelijk dat ze ook de oudste van haar soort is in de hele wereld. Ze werd in 1953 in het wild geboren in het westen van Centraal-Afrika en bracht haar eerste jaren door bij een familie in Kaapverdië, waarna ze in 1957 naar Dallas verhuisde. Haar exacte verjaardag is niet bekend, maar de dierentuin houdt het op 8 mei.

Jenny schonk in 1965 het leven aan een dochter, Vicki, maar het is haar verzorgers een raadsel waarom ze sindsdien niet opnieuw zwanger is geraakt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in