Myanmar neemt alle hulpgoederen VN in beslag
Foto: reuters
Myanmar heeft alle hulpgoederen die de VN het land binnenbracht, in beslag genomen. Daarom schort het Wereldvoedselprogramma (WFP) de leveringen voorlopig op tot zaterdag.
De VN haalden fel uit naar de militaire machthebbers in Myanmar. Ze noemden hun weigering om hulpverleners toe te laten 'ongekend in de geschiedenis van de humanitaire hulpverlening'.

Volgens de WFP-woordvoerder zijn er door de junta twee vliegtuigen met energierijke biscuits in beslag genomen. De organisatie besloot daarop de vluchten op te schorten tot morgen.

'Ongegronde beschuldiging'

Een woordvoerder van de junta sprak van 'ongegronde beschuldigingen' en zei dat de goederen zonder vertraging en met eigen mankracht de getroffen gebieden zouden bereiken.

Myanmar aanvaardt de buitenlandse hulp, maar heeft geen behoefte aan buitenlandse hulpverleners om de slachtoffers van de cycloon Nargis bij te staan. Dat had de junta van het land vanmorgen in een bericht laten weten. De junta heeft tot nu toe geen enkel visum aan buitenlandse hulpverleners verstrekt.

Zeker 62.000 doden

Het officiële dodental van de cycloon, die zaterdag in het hele zuiden van het land grote verwoestingen aanrichtte, stond vrijdag boven de 62.000. Meer dan een miljoen mensen zijn dakloos geraakt.

Opvang is er nauwelijks. Boeddhistische kloosters zitten vol ontheemden en talloze daklozen bivakkeren in de open lucht. De meesten wachten nog op voedselhulp en medische bijstand. Waarschijnlijk hebben talloze kinderen hun ouders verloren en hulporganisaties zeggen dat een medische ramp onafwendbaar is.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig