Wiki-encyclopedie wil leven op aarde verzamelen
Een internet-encyclopedie zal alle levende soorten beschrijven. Het wordt een wereldwijd project naar het model van Wikipedia.
Alle 1,8 miljard bekende soorten planten, dieren en andere levende wezens overzichtelijk geordend, beschreven en geïllustreerd in een toegankelijke catalogus op het internet — dat moet de Encyclopie van het Leven worden.

De initiatiefnemers en de partners die het ambitieuze project op poten zetten zijn niet van de minste. Naast de gerenommeerde Harvard Universiteit, het Field Museum, het American Museum of Natural History en de Smithsonian Institution werken ook het Londense Natural History Museum en de Royal Botanical Garden van Kew mee.

Twee Amerikaanse stichtingen stellen omgerekend 9,2 miljoen euro ter beschikking. Over tien jaar moet het doel bereikt zijn.

De website zal onder meer informatie samenbrengen uit reeds bestaande databanken van planten- en dierengroepen. Achter de samenvattende pagina's van soorten moeten miljoenen bladzijden wetenschappelijke literatuur komen.

Het project heeft veel weg van Wikipedia, de internet-encyclopedie over alles. De Wikimedia Stichting zit overigens in het bestuur van het nieuwe project.

Een verschil met Wikipedia is dat daaraan iedereen kan bijdragen. De Encyclopedia of Life mikt in de eerste plaats op de inbreng van tienduizenden experts overal ter wereld voor de controle en de verbetering van de inhoud.

Het ambitieuze project staat nog aan de startstreep: veel meer dan enkele voorbeeldpagina's en wat algemene informatie zijn er nog niet te vinden op de site.

De grote vraag blijft voorlopig of de kwaliteit van de informatie kan gegarandeerd worden. Een gelijkaardig initiatief met een allesomvattende databank voor vissen, www.fishbase.org, is nog steeds van een ondermaats niveau door de slechte (computer-)vertalingen van de teksten, onvolledigheid en overlappingen. Voor de Encyclopedie van het Leven waarschuwen de initiatiefnemers alvast dat het een viertal jaar kan duren eer het resultaat 'aan de verwachtingen voldoet'.