HALLE - In Halle in Vlaams-Brabant hebben zondag tussen 10.000 en 13.000 mensen betoogd voor de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde. De manifestanten willen zo hun steun betuigen aan het comité van de burgemeesters van Halle-Vilvoorde dat ijvert voor de splitsing. Ze eisen bovendien dat die splitsing er nog komt voor de verkiezingen van 13 juni.
Volgens Leo Peeters, de burgemeester van Kapelle-op-den-Bos en één van de originele initiatiefnemers van de actie, gaat het om een nooit gezien opkomst. Hij is dan ook bijzonder tevreden.

,,We hadden sterke vermoedens over de steun voor onze eis, maar dit overtreft al onze verwachtingen. 13.000 betogers bevestigen hier dat onze actie gedragen wordt door een zeer brede basis.''

Peeters beseft echter dat de splitsing voor de verkiezingen nog nauwelijks haalbaar is en een boycot praktisch moeilijk ligt. ,,Ik heb daarom voorgesteld aan Vlaams minister-president Bart Somers en minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael om met alle partijvoorzitters rond te tafel te gaan zitten en nu al een akkoord te maken. Dat kan dan in het regeerakkoord ingeschreven worden.''

Somers ging in op dat voorstel, maar CD&V voorzitter Yves Leterme liet al weten dat hij niet aan het overleg zou deelnemen. Leterme ziet niet in wat het verschil is tussen het realiseren van de eis voor dan wel na de verkiezingen. Hij gaat woensdag in de kamercommissie Binnenlandse Zaken vragen om het wetsvoorstel voor de splitsing terug op de agenda te zetten. De wet moet nog voor de verkiezingen gestemd kunnen worden. Dat kan, de wapenwet is op twee weken door het parlement gejaagd, aldus Leterme.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig