BAGDAD - Bij bomaanslag op een markt in Bagdad zijn volgens de Iraakse politie zes doden en negen gewonden gevallen. De bom was geplaatst in een kist met bananen op de markt van Baya, in het westen van Bagdad, zo verklaarde een politieofficier. Volgens getuigen werden ook twee politieagenten gedood bij de aanslag.
De Arabische nieuwszender al-Jazeera meldt zeven doden en 13 gewonden. Volgens getuigen was er kort voordien een Amerikaans konvooi langs de markt gepasseerd. Na de aanslag sloten Amerikaanse soldaten het gebied af.

Britten doden vier Irakezen in Amarah

Bij Britse helikopteraanvallen in de Zuid-Iraakse stad Amarah zijn zondag volgens getuigen vier Iraakse burgers om het leven gekomen, onder wie een baby van acht maanden. Ook zou een aantal huizen zijn verwoest. Op een markt in Bagdad kwamen vier Irakezen om het leven toen twee bommen die de politie probeerde te ontmantelen tot ontploffing kwamen. Zeventien mensen raakten gewond. De bommen waren gevonden in marktkramen.

De Britten zouden de aanvallen in Amarah hebben uitgevoerd nadat het gouverneurskantoor, waar de Britse troepen in Amarah zijn ondergebracht, door sjiitische strijders met mortiergranaten waren bestookt. Een Britse legerwoordvoerder ontkende echter dat er helikopters waren ingezet in Amarah. Hij zei wel dat de Britten in de stad een aantal vermoedelijke mortierstellingen hadden vernietigd.

In Basra, 160 kilometer ten zuiden van Amarah, raakten drie Britse soldaten gewond toen langs de kant van een weg waar ze met hun pantservoertuig reden een bom ontplofte. Zaterdag werden Britse soldaten in Basra en Amarah ook al aangevallen door sjiitische opstandelingen, aanhangers van de radicale geestelijke Muqtada al-Sadr. Een naaste medewerker van Al-Sadr loofde vrijdag een beloning uit voor elke gedode of gevangen coalitiesoldaat. In Amarah kostten de gevechten zaterdag het leven aan negen opstandelingen en een kind. Twee Britse soldaten raakten gewond. In Basra kwamen zeker twee Irakezen om het leven en raakten drie Britten gewond.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig