Tsjetsjeense president gedood bij aanslag in vol stadion
Foto: afp
ROSTOV-AAN-DE-DON - De Tsjetsjeense president Achmad Kadyrov is zondag om het leven gekomen toen in een sportstadion in Grozny een landmijn explodeerde. In totaal lieten 23 mensen het leven, onder wie een fotograaf van het persbureau Reuters. In tegenstelling tot eerdere berichten zou de bevelhebber van het Russische leger in de noordelijke Kaukasus, Valeri Baranov, nog voor zijn leven vechten. Zesenveertig mensen raakten gewond.
De mijn ontplofte onder het VIP-vak van het stadion, waar het eind van de Tweede Wereldoorlog, in Rusland overwinningsdag genoemd, werd gevierd. Kadyrov overleed een half uur na de aanslag aan zijn verwondingen, zei een woordvoerder van het ministerie.

De verantwoordelijkheid werd niet direct opgeëist, maar het is aannemelijk dat de aanslag het werk was van Tsjetsjeense rebellen, die het gezag van Kadyrov niet erkennen. Kadyrov werd in oktober vorig jaar tot president gekozen, na eerder door Rusland te zijn aangesteld als interim-president van de opstandige deelrepubliek Tsjetsjenië. De verkiezingen in Tsjetsjenië werden door de internationale gemeenschap niet als geloofwaardig beschouwd.

De Russische president Vladimir Poetin zei in reactie op de aanslag dat vergelding zal volgen.

Een woordvoerder van het Russische ministerie van Noodsituaties zei dat in de buurt van het VIP-vak een tweede landmijn was gevonden. Het stadion werd direct na de explosie geëvacueerd. De Russische radio meldde dat er een groot aantal arrestaties is verricht.

Twee jaar geleden vielen op 9 mei bij een bomaanslag tijdens een militaire parade in Kaspiisk in de aan Tsjetsjenië grenzende Russische deelrepubliek Dagestan 43 doden. Sindsdien worden er bij de viering van overwinningsdag in heel Rusland extra veiligheidsmaatregelen genomen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig