TOKYO - Het Japanse autoconcern Nissan heeft in het eind maart afgesloten boekjaar zijn nettowinst vergroot tot 372 miljard yen (3,2 miljard euro). Een jaar eerder bedroeg de winst nog 331,1 miljard yen. Dat heeft de onderneming donderdag in Tokyo bekendgemaakt. Voor dit jaar voorspelt het concern een verdere stijging van de nettowinst tot 380 miljard yen.
Renault nam in 1999 een controlerend belang in Nissan en zette Charles Ghosn aan het hoofd van de Japanse onderneming. Die heeft een ingrijpende maar succesvolle sanering op gang gebracht.

Banden aanhalen

Vorig jaar spraken beide ondernemingen af de banden verder aan te halen. Nissan maakte donderdag bekend zijn belang in de Franse partner te hebben vergroot van 13,5 procent tot de eerder gewenste 15 procent.

De onderneming, nummer drie in Japan, maakt flinke haast met het verlagen van zijn schulden. Die slonken afgelopen jaar van 518 miljard yen tot 435 miljard yen. Aan het einde van dit boekjaar moet de schuld verder zijn afgenomen tot 250 miljard euro.

Analisten noemen de daling spectaculair. In 1998, dus voor de reorganisatie, bedroegen de rentekosten 75 miljard yen, nu is dat nog 20 miljard yen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig