Staakt-het-vuren in Fallujah  (update)
BAGDAD - Amerikaanse eenheden hebben hun beschietingen van de Iraakse stad Fallujah wel degelijk stopgezet. Hierover bestond wat verwarring rond het middaguur. De pauze moet dienen om een konvooi met hulpgoederen de stad in te laten en ruimte te scheppen voor onderhandelingen.

Het Amerikaanse staakt-het-vuren werd rond de middag afgekondigd door Paul Bremer, de Amerikaanse bestuurder in Irak. Anderhalf uur later weerklonken dan toch weer beschietingen, en daaruit werd afgeleid dat het slechts ging om een korte gevechtspauze. Intussen blijkt dat niet het geval te zijn. Het bestand blijft wel degelijk gehandhaafd. De schoten van vanmiddag waren te wijten aan een geïsoleerd incident. Dat zei generaal Mark Kimmitt aan de Amerikaanse nieuwszender CNN.

De wapenstilstand moet 'ruimte maken voor onderhandelingen', aldus Bremer. Het staakt-het-vuren is tegelijk ook nodig om de talloze doden te begraven en de gewonden te verzorgen.

Amerikaanse mariniers openden deze week de aanval op soennitische strijders in Fallujah, de stad waar vorige week vier Amerikanen werden gedood en verminkt. Bij de gevechten kwamen meer dan 280 Irakezen en minstens vier Amerikaanse militairen om het leven. Bejaarden, vrouwen en kinderen mogen tijdens de gevechtspauze de stad verlaten, maar mannen van weerbare leeftijd niet.

Bij de gevechten in Fallujah, de nabijgelegen stad Ramadi en in het zuiden van Irak zijn deze week meer dan 460 Irakezen en veertig Amerikanen omgekomen. Vandaag is ook een burgeruittocht uit de stad begonnen. Steeds meer families verlaten te voet de stad om te ontsnappen aan het geweld.

Zuid-Iraakse stad Koet opnieuw ingenomen

Intussen is de zuidelijke stad Koet opnieuw in handen gevallen van de coalitie. De stad was eerder deze week door gewapende aanhangers van de radicale anti-Amerikaanse sjiitische leider Muqtada al-Sadr onder de voet gelopen.

Koet ligt 150 kilometer ten zuidoosten van Bagdad. Oekraïense coalitie-eenheden moesten hun basis in de stad woensdag opgeven, waarna wapenopslagplaatsen in handen vielen van de militie van Al-Sadr.

De militie is nog heer en meester in de stad Kufa en het centrum van Najaf.