110 Belgische ingenieurs moeten weg bij Sony (update)
Foto: rr
ZAVENTEM - Bij de Belgische vestiging van Sony Europe verdwijnen 110 van de 190 ingenieursbanen. De geviseerde jobs zijn goed voor een zesde van het aantal ingenieurs dat bij Sony in Europa werkt. Gedwongen ontslagen zullen niet te vermijden zijn.

Het collectieve ontslag is het gevolg van een wereldwijde sanering bij het Japanse consumentenelektronicabedrijf. Daarbij moeten 20.000 banen sneuvelen, goed voor dertien procent van het personeelsbestand. De Belgische ontslagen vallen onder meer in de divisie die zich bezighoudt met onderzoek en ontwikkeling naar software voor televisies. Die activiteiten worden geschrapt of verhuizen naar het buitenland.

Volgens personeelsdirecteur Jos Windelinckx van Sony Europe zijn gedwongen ontslagen niet te vermijden. Omdat de meeste werknemers vrij jong zijn, is brugpensioen geen optie. De personeelsdirecteur hoopt het aantal ontslagen wel te beperken door interne bewegingen en verhuizingen naar een buitenlandse vestiging.

Het geplande collectieve ontslag werd gisteren meegedeeld aan de ondernemingsraad. Volgens Sony zijn er geen indicaties dat er in de Zaventemse vestiging van Sony Europe nog banen sneuvelen.

In de vestiging in Londerzeel vallen evenmin ontslagen, en ook Sony Belgium, de Belgische vestiging van Sony, blijft buiten schot.