Flahaut chartert helikopter voor film Al Gore
BRUSSEL - Minister van Defensie André Flahaut (PS) heeft een Agusta-helikopter opgeroepen voor de verplaatsing van Evere naar Hasselt, waar hij de klimaatfilm van Al Gore ging bekijken. Dat schrijft La Libre Belgique. De krant kreeg bevestiging van het vluchtschema van de helikopter.

De legerhelikopter vertrok leeg in Bierset en pikt' Flahaut op in Evere. Van daaruit ging het naar Hasselt en na de film terug naar Bierset, opnieuw via Evere. De helikopter vloog bijna twee uur, terwijl de kost per uur geschat wordt op 2.500 euro, aldus de krant.

De minister werd woensdag in de Kamer ondervraagd over de zaak. Hij zei er dat de vlucht ,,geen enkele extra kost betekent voor Defensie: de vlucht kadert in het jaarplan van de helikopters''. Hij voegde eraan toe dat de uitstoot van CO2 door het Belgische leger slechts 1 procent uitmaakt van de uitstoot van de Belgische burgerluchtvaart.

Volgens een deskundige stootte de minister twaalf tot twintig keer meer broeikasgas uit dan mocht hij de verplaatsing met de wagen hebben gemaakt, aldus La Libre Belgique.

,,Schandalig''

,,Schandalig'', reageert Els Keytsman, klimaatspecialiste bij Groen!, op de berichten. ,,Een helikopter opvorderen om naar de cinema te gaan. Dat is ronduit schandalig", aldus Keytsman. ,,Ook zijn verdediging dat de vlucht geen extra kosten met zich meebracht en dat de CO2-uitstoot van het Belgische leger slechts 1 procent uitmaakt van de uitstoot van de burgerluchtvaart is ongelooflijk'', meent ze. De ironie dat Flahaut de legerhelikopter chartert om nota bene naar een klimaatfilm te gaan kijken noemt Keytsman ,,dubbel erg''.

,,Hij kon toch perfect de trein nemen en in Hasselt rijden gratis bussen. Desnoods had hij zijn wagen met chauffeur kunnen nemen. Die stoot nog twintig keer minder uit dan een helikopter. De trein was nog beter geweest, daar kan hij ook makkelijk dossiers instuderen'', aldus Keytsman.

De politica verwijst ook naar de oproep van PS-voorzitter Elio Di Rupo aan alle PS-burgemeesters om inspanningen te doen in de strijd tegen de opwarming van het klimaat. ,,Blijkbaar voelt Flahaut zich als minister niet gebonden aan die oproep van zijn voorzitter.''