HILVERSUM - Warner Music Benelux stopt de samenwerking met diverse bekende artiesten, zoals Ilse de Lange en Krezip. De lopende contracten worden ontbonden. Het Amerikaanse moederconcern kondigde vorige week al een reorganisatie aan. Daarbij zullen ongeveer duizend van de vijfduizend banen verdwijnen.

Warner Music moet bezuinigen omdat het slecht gaat in de muziekindustrie. De oorzaak is volgens het bedrijf dat er steeds meer muziek illegaal van internet wordt gehaald. De directeur van Warner Music Benelux spreekt van een winstdaling van 15 procent de afgelopen drie jaar. De omzet is in die periode 15 tot 20 procent teruggelopen.

Door de bezuinigingsronde worden lopende contracten ontbonden. Twaalf medewerkers, 20 procent van het totale personeelsbestand, verliezen hun baan. De operatie moet eind mei zijn afgerond.

Menno Timmerman, artiest- en repertoiremanager bij Warner Music Nederland, spreekt van een ,,zwarte dag voor de Nederlandse popmuziek''. ,,We hebben binnen vijf jaar tijd toch een zeer aansprekende artiestenstal opgebouwd'', aldus een teleurgestelde Timmerman. Onduidelijk is nog welke regeling er met de artiesten wordt getroffen die een lopend contract hebben met Warner.