België gaat een honderdtal historische voorwerpen die afkomstig zijn uit de site van Thorikos, ten zuiden van Athene, aan Griekenland teruggeven. De antiquiteiten hebben Griekenland tijdens het regime van de militaire junta (1967-1974) op een illegale manier verlaten. Dat heeft het Griekse ministerie van Cultuur maandag gemeld.
De overblijfselen, vooral aardewerk en muntstukken, werden onlangs tijdens een inventaris aangetroffen in de gebouwen van de universiteit van Gent.

Volgens de Belgische ambassadeur in Athene, Pierre Vaesen, hebben Belgische archeologen die Thorikos veertig jaar geleden onderzochten, het land met de antieke voorwerpen verlaten. Dat gebeurde in 'onduidelijke omstandigheden'.

Volgens de ambassadeur is het mogelijk dat de archeologen de oudheden wilden beschermen tegen de toenmalige politieke situatie en om de stukken rustig te kunnen onderzoeken.

Het is duidelijk dat de historische voorwerpen niets met handel te maken hebben, want ze waren zorgvuldig gestockeerd en opgelijst. De Belgische verantwoordelijken hebben onmiddellijk beslist om de historische voorwerpen aan de Grieken terug te geven. Dat zou normaal in maart of april gebeuren. In Griekenland wist men niets van het bestaan van die voorwerpen af.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig