Een gebouw van architecten Rem Koolhaas en Ole Scheeren in de Chinese hoofdstad Peking is maandag in brand gevlogen, mogelijk door vonken van vuurwerk dat werd afgestoken tijdens het Lantaarnfestival, dat volgt op het Chinese Nieuwjaar.
De brand in het 44 verdiepingen hoge Mandarin Oriental-hotel ontstond rond 21.00 uur plaatselijke tijd. Het hele gebouw stond in vlammen.

Minstens zeven brandweerploegen waren ter plaatse, terwijl de politie nieuwsgierigen op afstand hield en om veiligheidsredenen een nabijgelegen snelweg afsloot. Van doden of gewonden is tot dusver geen melding gemaakt.

Het hotel zou later dit jaar opengaan. Het staat aan de noordelijke rand van een complex dat ook het prestigieuze, Z-vormige hoofdkantoor van de Chinese staatstelevisie omvat.

Het Mandarin Hotel moest een van de meest luxueuze hotels van de Chinese hoofdstad worden, met 241 kamers.

Jaren werk verloren

Beide gebouwen zijn ontworpen door Rem Koolhaas en Ole Scheeren van het Rotterdamse bureau OMA en naderden hun voltooiing. Erik Amir van OMA zei dat door de brand zes tot zeven jaren werk van architecten verloren is gegaan. 'Het is echt triest dat dit gebouw verwoest wordt voordat het voor het publiek geopend kan worden', zei hij.

Het afsteken van vuurwerk in het centrum van Peking is doorgaans aan zeer strenge regels gebonden. Alleen met Chinees Nieuwjaar worden de regels versoepeld.

Maandag, bij de eerste volle maan van de nieuwe maankalender, was de laatste dag van de periode waarin vuurwerk mag worden afgestoken.