CD&V deelt de bekommernis en het uitgangspunt die de CD&V-burgemeesters vandaag in hun open brief in De Standaard uiten, maar niet de conclusie. De partijwoordvoerder wijst erop dat N-VA, door uit het kartel met CD&V te stappen, ervoor heeft gekozen aan de kant te gaan staan en geen inspanning meer te leveren om tot een staatshervorming te komen. 'Wij zijn juist diegenen die het programma proberen uit te voeren', aldus Luk Vanmaercke.
In de brief zijn de CD&V-burgemeesters van Voeren en Alken, respectievelijk Huub Broers en Hendrik Verbrugge, alsook de burgemeester van Overijse Dirk Brankaer scherp voor de CD&V-leiding. Ze schrijven onder meer dat de partij al haar beloftes overboord heeft gegooid en dat alleen N-VA nog 'in woord en daad' voor de realisatie van het kartelprogramma gaat.

In een reactie zegt partijwoordvoerder Vanmaercke dat de partij de bekommernis van de CD&V-burgemeesters deelt, maar dat ze zich vergissen in hun inschatting. Dat N-VA besliste uit het kartel te stappen, was hun goed recht, aldus Vanmaercke.

Maar het gevolg is volgens hem dat N-VA misschien wel in woord, maar niet in daad voor de realisatie van het kartelprogramma gaat. 'Wij vonden dat het wel de moeite loont om er voor te blijven ijveren', aldus Vanmaercke.

'Wij ijveren als enige (ex-)kartelpartner voor de staatshervorming. Je bent nooit honderd procent zeker dat je succes zal boeken, maar we willen wel alles proberen wat enigszins mogelijk is om het kartelprogramma uit te voeren', gaat Vanmaercke voort.

Hij wijst er bovendien op dat het programma al bestond voor het kartel met N-VA tot stand kwam. De woordvoerder herinnert er ook aan dat N-VA-voorzitter Bart De Wever enkele dagen na de kartelbreuk zei dat, indien de staatshervorming er ooit zou komen, het met CD&V zou zijn, omdat die partij het wel zou menen.