Dodental bosbranden Australië loopt op tot 171
Foto: © WILLIAM WEST
SYDNEY - Bij de meest dodelijke bosbranden in de Australische geschiedenis is het dodental al opgelopen tot 171. Dat berichtte de Britse zender BBC maandag op zijn website.
Alle doden vielen in de zuidoostelijke deelstaat Victoria, waar extreem hoge temperaturen, tot bijna 50 graden Celsius, hevige wind en brand een fatale combinatie opleverden. 'De inwoners van Victoria zijn de afgelopen 24 uur door een ware hel gegaan', zei de Australische premier Kevin Rudd bij een bezoek aan het rampgebied. 'Het is een afschuwelijke tragedie voor de hele natie.'

John Brumby, minister-president van de getroffen deelstaat Victoria, sprak van de grootste natuurramp in de geschiedenis van Australië.

Leger wordt ingezet

De Australische premier Rudd beloofde financiële steun. Ook zou het leger worden ingezet om te helpen met de bestrijding van de branden en de evacuatie van mensen. Zwaar getroffen zijn de stad Marysville, waar 90 procent van de huizen verwoest is, en verscheidene gemeenten in het district Kinglake. 'Marysville bestaat niet meer', aldus een ooggetuige.

Politiewoordvoerders zeiden dat op ten minste twee plaatsen verkoolde lijken in auto's werden aangetroffen. De slachtoffers probeerden kennelijk het vuur te ontvluchten, maar raakten niet snel genoeg weg. De meer dan 100 doden vielen op wel twintig verschillende locaties.

Dertig branden

Meer dan dertig branden zijn nog niet onder controle, nog steeds worden dorpen en gemeenten bedreigd. Vele oorden blijven afgesloten omdat ze als plaatsen van misdrijven worden beschouwd. De autoriteiten gaan ervan uit dat een aantal branden opzettelijk werden aangestoken.

In 1983 kwamen in Victoria 75 mensen om het leven. Zeker drieduizend woningen gingen destijds in vlammen op. In 1939 kwamen bij bosbranden 71 mensen om het leven en brandden 650 woningen uit.

De deelstaat Queensland, in het noordoosten van Australië, wordt dan weer geteisterd door overstromingen. Die zijn het gevolg van aanhoudende regenval in de regio. Gisteren werden drie mensen vermist.
Een live-overzicht van de bosbranden in Australië, bron Country Fire Authority Victoria.