WENEN - De Verenigde Staten zoeken medestanders om Mohammed ElBaradei af te zetten als hoofd van het Internationale Atoomenergie Agentschap, mogelijk nog voor het eind van de maand. Op de volgende bijeenkomst van het IAEA, 28 februari, zouden de VS Iran de duimschroeven willen aandraaien. El-Baradei is daar te soft voor, vinden zij.
De VS beschuldigen Iran ervan aan kernwapens te werken en willen het land daar formeel van beschuldigen tegenover de VN-Veiligheidsraad, die dan sancties kan opleggen. Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland willen dat voorkomen en proberen Iran met beloften van economische en technische hulp over te halen zijn verdachte activiteiten te staken. Volgens de VS gaat Iran intussen door met de gewraakte activiteiten.

Recente berichten als zouden de VS hun pogingen om ElBaradei te wippen hebben opgegeven wegens gebrek aan steun kloppen niet, zeiden diplomaten. Zij zijn er nog steeds voor aan het lobbyen en hun naaste vrienden tonen zich ontvankelijk, zei een van de diplomaten.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Condoleezza Rice heeft de Iraniërs gewaarschuwd dat zij de onderhandelingen met de Europese landen niet mogen gebruiken om verantwoording voor hun programma bij het IAEA te ontlopen. Ze moeten weten, zei zij, ,,dat hier een eind aan komt en dat ze voor de Veiligheidsraad terecht komen''.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig