BRUSSEL - Alle 26 lidstaten van de Navo moeten zo snel mogelijk op de een of andere manier bijdragen tot een missie van het bondgenootschap in Irak. Dat heeft Navo-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer deze namiddag gezegd na de werklunch van kersvers VS-buitenlandminister Condoleezza Rice met haar collega-buitenlandministers.

De Hoop Scheffer wil tegen de Navo-top van staats- en regeringsleiders met de Amerikaanse president George W. Bush op 22 februari de klus geklaard hebben. Dan moeten alle lidstaten ofwel helpen met de opleiding van de Iraakse veiligheidstroepen binnen Irak, ofwel aan training doen buiten Irak, ofwel bijdragen tot de zogenaamde 'NATO Trust Funds' voor Irak. De Nederlander zag naar eigen zeggen nu al de eerste stappen in die richting.

Volgens de Hoop Scheffer is na de Iraakse parlementsverkiezingen van 30 januari sprake van een nieuwe context. ,,De internationale gemeenschap moet het politieke proces in Irak volledig steunen'', luidde het. De secretaris-generaal zei nog dat het bedoeling is dat de Navo per jaar meer dan duizend Iraakse officieren opleidt.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig