Rice brengt bezoek aan België
Foto: afp
BRUSSEL - Condoleezza Rice, de nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, is vandaag in België aangekomen in het kader van haar rondreis door Europa. Rice sprak in Brussel onder meer met minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht en de secretaris-generaal van de Navo, Jaap de Hoop Scheffer. In de vooravond volgde nog een ontmoeting met premier Guy Verhofstadt.

Rice sprak met De Gucht over Irak, Afghanistan en de situatie in het Midden-Oosten. De Gucht beloofde dat ons land vier F-16's naar Afghanistan zou sturen met het oog op de parlementsverkiezingen in mei. Ons land wil ook meer hulp bieden aan Irak. Er zijn plannen om in België Iraakse magistraten op te leiden, en om samen met de Duitsers Iraakse politie-agenten te trainen.

Navo

Condoleezza Rice bij Navo-baas Jaap de Hoop Scheffer
© afp
Rice had daarna tijdens haar bezoek aan de Navo veel aandacht voor Iran en zijn verdachte kernprogramma. De VS beschuldigen Iran ervan aan kernwapens te werken en willen dat het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) het land daar formeel van beschuldigt tegenover de VN-Veiligheidsraad, die dan sancties kan opleggen. De VS leggen Iran echter voorlopig nog geen ultimatum op.

Daarnaast drong Rice er bij de Europeanen op aan de Amerikaanse zorg over een mogelijke opheffing van het Europese wapenembargo tegen China serieus te nemen. De Europese Unie heeft al aangegeven bereid te zijn tot opheffing van het embargo, dat in 1989 werd ingesteld na de brute onderdrukking van de Chinese democratiseringsbeweging, als daar verbeteringen op het gebied van de mensenrechten tegenover worden gesteld.

Rice zei dat de VS zich zorgen maken over het militaire evenwicht in de regio en over de overdracht van technologie aan China. De VS en de EU onderzoeken nog welke consequenties een eventuele opheffing van het embargo zou hebben, zei zij. Het onderwerp zal opnieuw aan de orde komen als Rice morgen in Luxemburg, haar laatste reisdoel, spreekt met premier Jean-Claude Juncker, die momenteel het voorzitterschap van de EU uitoefent.

Toch bij Verhofstadt

Het Brussels programma van Rice werd in laatste instantie veranderd om er een bezoek aan premier Guy Verhofstadt in te lassen. Dat de ontmoeting tussen Verhofstadt en Rice zo laat werd beslist, had alles met de Toscaanse krokusvakantie van de Belgische premier te maken. Normaal zou Verhofstadt de hele week in Toscane blijven, maar de socialistische vakbond besliste er anders over. Door het afwijzen van het loonakkoord zag Verhofstadt zich verplicht om deze morgen al terug te komen. Daardoor werd het ook mogelijk om Rice te ontmoeten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig