Een reclamespotje in het kader van de restyling van het VRT-Journaal is niet in goede aarde gevallen bij de medewerkers van de nieuwsdienst. Bekende koppen als Wim De Vilder, Goedele Wachters en Rudi Vranckx kwamen uitgebreid in beeld, maar de onbekende medewerkers werden vervangen door acteurs. Dat meldt Gazet Van Antwerpen.
Het reclamespotje werd net voor de start van de kerstvakantie opgenomen. Het toont onder meer beelden van een ochtendlijke redactievergadering voor 'Het Journaal'.

Het inhuren van figuranten voor de beelden van de medewerkers achter de schermen schoot echter in het verkeerde keelgat bij de echte medewerkers.

Onmiddellijk na afloop van de opnames werd beslist om het probleem aan te kaarten tijdens een redactieraad. Deze besliste een officiële vraag te stellen aan het College van Hoofdredacteurs waarin onder andere chef VRT-nieuws Wim Willems en Pieter Knaepen, hoofd van de nieuwsdienst, zetelen.

Zij verklaarden dat door tijdsgebrek het niet mogelijk was om met 'echt' personeel te werken. Daardoor zou immers de dagelijkse nieuwsflow onderbroken moeten worden. Om tegemoet te komen aan de verzuchtingen van het personeel zijn de stand-ins in de definitieve spot uiteindelijk maar enkele seconden te zien.

Uiteindelijk ontstond er een symbolische protestactie bij de lancering van de restyling. Het personeel werd opgeroepen om op maandag 7 januari een gratis t-shirt te dragen met als tekst: 'Ik ben VRT, geen acteur'. Hoeveel medewerkers het durfden deze t-shirt aan te trekken, is voorlopig onbekend.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in