Apple lanceert eigen GSM
Op de Macworld-beurs in San Francisco heeft ceo Steve Jobs de langverwachte Apple-gsm geïntroduceerd: de iPhone.
,,Hier heb ik tweeënhalf jaar naar uitgekeken”. Zo begon ceo Steve Jobs van Apple zijn aankondiging van de iPhone die Apple op de MacWorld-beurs onthulde. Het toestelletje, op het eerste zicht een groot scherm waar maar één knop op zit, is een combinatie van een iPod, een mobiele telefoon en webbrowser. Voor hij de iPhone onthulde, liet Jobs enkele van de meest populaire smartphones van het moment zien, zoals de Blackberry, de Motorola Q en de Nokia E61. Volgens de Apple-ceo zijn die echter veel te ingewikkeld om te bedienen en is het gebruiksgemak beneden alle peil. Iets waar de iPhone uiteraard geen last van heeft, aldus Jobs.

Onder de motorkap van de iPhone zit een aangepaste versie van het besturingssysteem OS X, hetzelfde als op de Mac-computers. Er draaien op de iPhone, waar meer dan 200 nieuwe patenten op rusten, dan ook enkele programma’s die je eerder op een pc dan op een telefoon zou verwachten, zoals de Safari-webbrowser van Apple, een volledige email-cliënt en zelfs Google Maps. De bediening, inclusief bijvoorbeeld het intoetsen van sms’jes en telefoonnummers of het scrollen door de iPod-bibliotheek of een webpagina, gebeurt door de vinger te bewegen over het aanraakscherm. In het toestelletje zit ook een sensor die registreert wanneer het schermpje gedraaid wordt, zodat foto’s, videofilms en webpagina’s dan automatisch in breedbeeld worden weergegeven.

Verbinding met een computernetwerk maakt de iPhone via Wifi, Bluetooth of de EDGE-technologie. Het apparaatje heeft geen 3G aan boord. Met een volle batterij zou er ongeveer vijf uur kunnen gewerkt worden met de iPhone, wie enkel het iPod-gedeelte gebruikt, hoeft pas na zestien uur te herladen.

Het telefoontoestelletje wordt in juni van dit jaar in de VS gelanceerd. Een versie met 4 gigabyte geheugen kost 499 dollar. Voor 8 gigabyte verlangt Apple 599 dollar. In Europa komt het toestel tegen het einde van 2007 op de markt.

Dat Apple zijn focus nu op de gsm-markt verlegt hoeft geen verbazing te wekken. Jobs kwam zelf op de proppen met de verkoopscijfers in enkele populaire marktcategorieën waarin zijn bedrijf nu actief is. Zo werden er bijvoorbeeld vorig jaar wereldwijd zo’n 153 miljoen MP3-spelers verkocht, van alle merken samen. PC’s waren in 2007 goed voor 209 miljoen exemplaren. Indrukwekkende cijfers, maar klein bier vergeleken met de gsm-markt. Die was namelijk goed voor 957 miljoen stuks. Tegen 2008 moet Apple daarvan 1% in handen hebben, zo zei Jobs.

Apple Inc.

Jobs kondigde ook Apple TV: een draadloos systeem om digitale foto's, muziek, podcasts en films vanop PC of Mac-computer op een breedbeeld-televisie te bekijken.

Naar aanleiding van de introductie van de telefoon en de televisie-hardware werd ook bekendgemaakt dat Apple Computers voortaan gewoon Apple Inc. zal heten: ,,met de komst van de iPod en de iPhone zijn we al lang geen bedrijf meer dat alleen nog computers maakt'', is de redenering.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in