Nieuwe aanvallen op Al-Qaeda-verdachten in Somalië
Dinsdag plaatsten de Amerikanen nieuwe aanvallen Foto: ap
WASHINGTON - Amerikaanse gevechtshelikopters hebben dinsdag nieuwe aanvallen uitgevoerd op vermoedelijke Al-Qaeda-verdachten in Somalië. Maandag voerde het Amerikaanse leger al twee luchtaanvallen uit die waren gericht tegen een cel van Al-Qaeda die verantwoordelijk wordt gehouden voor de in 1998 gepleegde aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania.
Volgens de Somalische regering zijn bij de aanvallen veel moslimextremisten gedood. De helikopteraanvallen hadden plaats in Afmadow, 350 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Mogadishu. Ooggetuigen meldden dat 31 burgers werden gedood, onder wie een pas getrouwd stel. De melding kon niet van onafhankelijke zijde bevestigd worden.

Amerikaanse AC-130 vliegtuigen met zwaar geschut aan boord hadden maandag in Hayi, in de omgeving van Afmadow, volgens Somalische functionarissen al een groot aantal islamitische extremisten gedood. Behalve bij Afmadow voerden de AC-130’s 250 kilometer zuidelijker ook een aanval uit op het voor de Somalische kust gelegen eiland Badmadow, vlakbij de grens met Kenia, nadat daar verdachten waren gespot.

,,Volledige steun van Somalische regering''

De Somalische vice-premier Aideed zei dat het optreden van de VS de volledige steun heeft van zijn regering. Ook president Abdullahi Yusuf zei dat de Amerikanen het recht hebben Al-Qaeda-verdachten in zijn land aan te vallen, maar anderen in de hoofdstad zeggen dat de aanvallen de anti-Amerikaanse gevoelens in het overwegend islamitische Somalië alleen maar zullen aanwakkeren. Veel Somaliërs zijn al tegen de aanwezigheid van troepen uit het buurland Ethiopië, dat overwegend christelijk is en twee bloedige oorlogen voerde tegen Somalië.

De aan Al-Qaeda gelieerde groep Al-Itihaad al-Islamiya zou in het gebied Ras Kamboni op Badmadow een trainingskamp hebben, dat is bezocht door leden van Al-Qaeda. Een veroordeelde dader van de in 1998 gepleegde aanslagen zei eerder dat het brein achter de aanslagen, Fazul Abdullah Mohammed, zich schuilhield in Ras Kamboni. Mohammed is naar wordt aangenomen de leider van Al-Qaeda in Oost-Afrika. Vorige week riep de tweede man van Al-Qaeda, Ayman al-Zawahri, de islamitische rebellen in Somalië op te volharden in hun strijd tegen de "indringers en kruisvaarders".

Geen vergiffenis

De Somalische minister van defensie meldde maandag al dat Ethiopische en Somalische troepen op het punt stonden Ras Kamboni te veroveren op de moslimmilitie die anderhalve week geleden werd verdreven uit de hoofdstad Mogadishu en andere plaatsen. President Yusuf zei in Mogadishu dat de leiders van de islamitische beweging niet op vergeving hoeven te rekenen en dat overleg tussen de twee partijen niet tot de mogelijkheden behoort.

De Ethiopische premier Meles Zenawi heeft tegen de Franse krant Le Monde gezegd dat onder gedode of gevangen strijders in Somalië mensen met Canadese, Britse en Pakistaanse paspoorten waren.

Vierde oorlogsschip

Het Amerikaanse leger meldde dinsdag ook dat het een vierde oorlogsschip naar de Somalische kustwateren heeft gestuurd, het vliegdekschip Eisenhower, dat voor kort vanuit de Arabische Zee militaire operaties in Afghanistan ondersteunde.

Nadat Ethiopische troepen Somalië op 24 december waren binnengevallen stuurden de VS al drie oorlogsbodems naar de kustwateren om te verhinderen dat figuren van Al-Qaida die zich in het land schuilhouden ontsnappen. De vier Amerikaanse marineschepen opereren los van de multinationale zeemacht die in de regio aan piraten- en terrorismebestrijding doet, zei een woordvoerder van de Amerikaanse Vijfde Vloot in Bahrein.

Europa uit bedenkingen

De Europese Commissie heeft haar bedenkingen over de Amerikaanse luchtaanvallen geuit. Volgens woordvoerder Amadeu Altafaj Tardio dragen ze niet bij aan duurzame vrede in Somalië. In het Afrikaanse land is een internationale vredesmacht nodig, die de Ethiopische troepen die het land spoedig zullen verlaten moet vervangen, aldus de commissie. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zei in New York dat Oegandese troepen waarschijnlijk de eersten zijn die de Ethiopiërs zullen vervangen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig