WASHINGTON - Lea Fastow, die betrokken was bij het frauduleuze boekhoudkundige schandaal dat geleid heeft tot de val van de Amerikaanse energiegigant Enron, heeft een akkoord bereikt met justitie en gaat de cel in. Lea is de echtgenote van Andrew Fastow, de voormalige financieel directeur van Enron. Justitie hoopt dat na het akkoord ook haar man zal willen meewerken aan het onderzoek.
Lea Fastow, die tot 1998 financieel assistente was bij Enron, moet voor vijf maanden de gevangenis in.

Volgens justitie heeft de vrouw mee gezocht naar buitenlands kapitaal. Daarvoor zou ze valse namen hebben gebruikt om de indruk te wekken dat het voor onafhankelijke investeringen was. Ze werd ook beschuldigd van belastingsfraude voor de jaren 1997 tot 2000.

Haar man Andrew Fastow draagt de meeste verantwoordelijkheid voor het failliet van Enron. Het akkoord met zijn vrouw zou nu de weg kunnen openen naar een samenwerking met justitie. Het koppel heeft twee jonge kinderen en wil absoluut vermijden tegelijkertijd in de gevangenis te zitten.

Andrew Fastow heeft frauduleuze boekhoudkundige constructies bedacht en uitgevoerd om de financiële situatie van Enron op te smukken maar hij heeft ook zichzelf verrijkt, volgens de beschuldiging.