Yves Leterme is 'ontspoord' wanneer hij de Franstalige openbare omroep RTBF vergeleken heeft met Radio Mille Collines. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht zaterdagavond gezegd bij zijn terugkeer van de EU-Afrikatop in Lissabon.
Premier Guy Verhofstadt, die zich destijds als vice-voorzitter van de Rwanda-commissie maanden in het dossier verdiepte en de hele genocidekwestie op de Belgische politieke agenda zette, wou niet reageren op de verklaringen van Leterme. De Gucht wou er wel een en ander over kwijt.

'Ofwel', aldus De Gucht, 'ken je de geschiedenis van Mille Collines en dan zwijg je er in deze context over.' Volgens De Gucht schort er wat aan het inschattingsvermogen als je - met kennis van Rwandese zaken - de RTBF met Mille Collines vergelijkt. De minister van Buitenlandse Zaken wil echter niet gezegd hebben dat het de bedoeling van Leterme was om de genocide te banaliseren.

'Volgens mij heeft dit niets met een banalisering van de Rwandese genocide te maken', zo zei De Gucht terwijl hij ieder woord wikte, 'maar met een ontspoorde uitspraak.'

Op de vraag of hier consequenties aan verbonden moeten worden, was De Gucht genuanceerd. 'Stel dat Leterme momenteel eerste minister zou zijn', aldus de minister van Buitenlandse Zaken, 'zou zulke uitspraak een boel problemen veroorzaken. Voor de Rwandese president Paul Kagame zou het allicht een reden zijn om elk contact met de Belgische premier te verbreken.'

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in