Yasmine opent dag voor lesbiennes
Zaterdag vond in het International Convention Centrum in Gent de 21ste L-day plaats. Dat is een dag in het teken van lesbiennes georganiseerd door de vzw Folía, een vrijwilligersorganisatie voor en door lesbische en biseksuele vrouwen en meisjes.
'De nadruk van het evenement ligt vooral op entertainment, maar toch blijft de dag ook een statement', zo zegt Mieke Stessens, woordvoerster van de L-day en lid van de ondersteunende partner holebifederatie. 'Lesbiennes en bi-vrouwen eisen hun plaats op in de overwegend mannelijke holebibeweging.'

De L-day, vroeger bekend als Lesbiennedag, is het afsluitend hoogtepunt van de L-week, die van 30 november tot 7 december liep. In deze week vinden over heel het land activiteiten voor lesbiennes plaats, georganiseerd door lokale holebigroepen.

Kwetsbaarheid jonge lesbische meisjes

Zangeres Yasmine opende de L-day. Daarna volgde een politiek debat met onder meer Vlaams minister van Welzijn Steven Vanackere (CD&V) en Helga Coppen, raadgever van Vlaams minister van Werk Frank Vandenbroucke. De beleidsmakers werden bevraagd over hun holebiplannen.

Het debat behandelde de kwetsbaarheid van jonge lesbische en biseksuele meisjes. Onderzoek wijst namelijk uit dat zij vaker depressief zijn dan hun heteroseksuele leeftijdsgenoten. Minister Vanackere verklaarde tijdens het debat in samenwerking met de holebifederatie acties te willen ondernemen ter preventie van zelfdoding.

Oudere lesbiennes

Ook werd gediscussieerd over hoe de werkvloer holebivriendelijker gemaakt kan worden. Daar ligt volgens Mieke Stessens zowel voor de personeelsafdelingen als voor de overheid een rol weggelegd. Tot slot kwam ook de thematiek van oudere lesbiennes aan bod. 'Vooral in de rust- en verzorgingssector is er een grote nood om hun geaardheid bespreekbaar te maken', zo beweerde Stessens. 'Door de tijdsgeest waarin die senioren zijn opgegroeid is de coming-out bij hen aanzienlijk moeilijker.'