Rel tussen RTBF en Leterme
Leterme spaart zijn kritiek niet op de Franstalige openbare omroep.
BRUSSEL - 'De RTBF is een zender met een eigen politieke agenda, het is een relict uit het verleden.' Yves Leterme haalt in interviews met enkele weekendkranten zwaar uit naar de Franstalige openbare omroep. Zo vergelijkt hij de RTBF met Radio Mille Collines. Die Rwandese radiozender riep tijdens de genocide op tot haat en geweld tegen de Tutsi's.
Leterme reageerde met zijn kritiek op de RTBF-reportage afgelopen woensdag in 'Questions à la Une'. Daarin werd de kijker een blik gegund achter de schermen van het formatieberaad.

Journalisten van de Franstalige zender RTBF zijn verbijsterd over de uitlatingen van ex-formateur Yves Leterme (CD&V). Ook Jean-Paul Philippot, gedelegeerd bestuurder van de RTBF, is verontwaardigd. Philippot vindt de woorden 'onaanvaardbaar' en herinnert eraan dat de democratie samenhangt met de vrijheid en onafhankelijkheid van de journalisten.

Dialoog tussen Leterme en RTBF

Philippot wil zo snel mogelijk een openhartige en constructieve dialoog met Yves Leterme. 'Doel is meer respect, begrip en een dialoog tussen de gemeenschappen', aldus de gedelegeerd bestuurder.

Yves Leterme (CD&V) heeft al laten weten dat hij wil ingaan op deze uitnodiging. Dat laat de woordvoerder van de gewezen formateur zaterdagavond aan Belga weten.

'Leterme enkel tolk van wat hij hoorde'

In een reactie benadrukt Yves Leterme dat hijzelf de RTBF niet vergeleken heeft met 'Radio Mille Collines'. Hij heeft slechts 'aangegeven dat de programmamakers de effecten in politieke middens niet mogen onderschatten', stelt zijn woordvoerder Peter Poulussen.

In het interview met Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen werd Leterme gevraagd of hij de reportage gezien had. Hij ontkende maar stelde dat anderen ze wel gezien hadden. 'Yves Leterme is de tolk geweest van wat hij in politieke middens hoorde', aldus nog zijn woordvoerder.

'Reynders heeft me erover gebeld'

'Het is wel zeer jammer hoe bijvoorbeeld de RTBF mij diaboliseert', verklaarde Leterme in een interview met onze krant. 'Ik heb de reportage over de formatie niet gezien - ik kijk bijna geen televisie - maar Didier (Reynders, nvdr) heeft me er over opgebeld. Straf. Als een openbare omroep meent dat het tot zijn core business behoort om mensen angst aan te jagen met uitzendingen als Bye Bye Belgium, waarin de tram stopt omdat Vlaanderen de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen, tja... Ik vind het niet democratisch dat bepaalde kringen in het Brusselse en de media de werkelijkheid zo kunnen vertekenen.'

'Ik heb natuurlijk zelf ook fouten gemaakt. Ik had niet moeten ingaan op vragen van journalisten die me, als ik in zeven haasten de trappen op loop, vragen om de Brabançonne te zingen.'

'Propagandazender van Milquet'

In de RTBF-reportage vertelde Joëlle Milquet dat de onderhandelingen te chaotisch verliepen.

'Onzin,' weet Leterme, 'het probleem van Milquet is dat ze begeleid wordt door een hele groep van medewerkers, dat ze heel onzeker is en dat ze blijkbaar weinig ervaring heeft met onderhandelen'. Verwijzend naar de uitzending zegt Leterme dat de RTBF zich in deze opwierp als 'een propagandazender van Joëlle Milquet'.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in