BRUSSEL - VLD-voorzitter Karel De Gucht vindt dat premier Guy Verhofstadt zijn minister van Arbeid Laurette Onkelinx (PS) op de vingers moet tikken in verband met haar kritiek op het Vlaamse tewerkstellingsbeleid. Dat zei De Gucht zondag in het TV1-programma De Zevende Dag.
De Gucht had het over de weigering van Onkelinx om, zoals Vlaams minister van Werkgelegenheid Renaat Landuyt (sp.a) had voorgesteld, de werkloosheidsuitkering te schrappen van een werkloze allochtoon die een inburgeringscursus weigert te volgen.

"Wat Onkelinx zegt, kan niet. Zij zegt 'wat de VDAB voorstelt - want dat moet federaal beslist worden - ga ik niet uitvoeren.' Het federaal vertrouwen betekent echter dat de federale regering te goeder trouw uitvoert wat door de Vlaamse administratie beslist wordt", zei De Gucht. Hij vond dat wat voor een allochtone werkloze geldt, evenzeer opgaat voor een autochtone stikster die weigert zich om te scholen.

Slotsom voor De Gucht: Onkelinx moet inbinden. "Ik vindt dat de premier haar (Onkelinx) op de vingers moet tikken", besloot hij.

De spanning tussen de Franstalige socialisten en De Gucht loopt op. Toch meent de VLD-voorzitter geen ruzie met hen te hebben. Hij begrijpt dat ze de deur dichthouden voor een verdere staatshervorming. "Maar als er een Vlaams front is van alle partijen, kunnen de Walen daar niet blijven naastkijken. Tuurlijk zijn ze kwaad, omdat ze vrezen dat ze daar geld aan gaan verliezen", aldus nog de voorzitter van de VLD.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in