BRUSSEL - In de nacht van zaterdag op zondag is zo'n 700 kubieke meter pekel weggelekt uit een buis die leidde naar de Solvay-fabriek in Jemeppe-sur-Sambre. De pekel -een mengeling van zout en water- werd voor een groot stuk geabsorbeerd door het rioolnet, vooraleer het de Samber kon bereiken. Mogelijk zou die door de lek plaatselijk vervuild kunnen zijn. Niemand raakte gewond. Er was schade aan enkele kelders en tuinen.
Solvay Jemeppe-sur-Sambre produceert PVC, waterstofperoxyde en bijtende soda. Via twee leidingen wordt er pekel en ethyleen aangevoerd. Dit laatste komt vanuit Antwerpen. De pekel wordt via leidingen aangevoerd vanuit Duitsland over zowat 270 kilometer.

Zondagochtend omstreeks 2.30 uur onstond in de leiding, tussen de Solvay-fabriek en het voorraadbekken van Temploux, een breuk. Dit gebeurde ter hoogte van de rue des Mûriers, in het bos van Terres Holles in Jemeppe-sur-Sambre.

Eens de lek ontdekt, werd de leiding afgesloten om de toevloed van het goedje te stoppen. Een technisch onderzoek is geopend om na te gaan wat het ongeluk heeft veroorzaakt.

De rue des Mûriers helt af, zodat een deel van de pekel in een tiental tuinen en drie kelders liep. De pekel werd grotendeels door het rioolnet opgenomen. Mogelijk kan plaatselijk de Samber zijn vervuild en kan het visbestand zijn geraakt. De pekel kan ook schaden aan de tuinen die werden vervuild, aldus Muriel Van Schoelandt, woordvoerster van Solvay.

De milieupolitie kwam ter plaatse. De politie van Jemeppe-sur-Sambre waarschuwde de buurtbewoners. De brandweer van Sambreville en van de Solvay-fabriek kwamen tussen om de straat op te kuisen en de kelders leeg te pompen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in