ROME - De Spaanse filmregisseur Pedro Almodovar heeft zaterdagavond met zijn film "Hable Con Ella" de hoofdprijzen gewonnen op de vijftiende uitreiking van de Europese Filmprijzen in Rome. "Hable Con Ella" is de Europese Film van het jaar en Almodovar is de Europese Regisseur van 2002.
Daarenboven kreeg hij de Publieksprijs als beste regisseur en won de hoofdacteur van de film, Javier Camara, de Publieksprijs voor de beste acteur. De Spaanse filmer kreeg tenslotte ook de prijs voor het beste scenario, dat hij zelf geschreven heeft.

Met "Habla Con Ella" won de Spaanse regisseur de topawards, maar ook de prijzen van het publiek. In dit melodrama draait alles weer rond vrouwen, en rond liefde en dood, met dit verschil dat de twee vrouwen het grootste deel van de film in de coma liggen. Javier Camara, als de jonge verpleger Benigno die verliefd wordt op de vrouw in coma die hij verzorgt, kreeg de acteursprijs.

Dat de Europese prijzen, veel minder gewicht hebben dan de Hollywood-Oscars bleek nog maar eens pijnlijk bij de uitreiking van de prijs voor de beste Europese actrice. Die ging naar de ganse achtkoppige cast van "8 Femmes". Geen enkele van de actrices, onder wie Catherine Deneuve, Isabelle Huppert en Fanny Ardant, had het nodig gevonden in Rome aanwezig te zijn. "Ze zijn allemaal aan het werk", probeerde zanger Johnny Halliday als uitleg, nadat hij de enveloppe had geopend, maar het publiek reageerde met boegeroep.

België viel buiten de prijzen. Landgenoot Martin Gourmet was genomineerd voor zijn hoofdrol in "Le Fils" van de gebroeders Dardenne, maar het was de Italiaanse acteur Sergio Castellitto die tot beste acteur werd uitgeroepen. Ook de Belgische genomineerde in de afdeling korte films, "Muno" van Bouli Lanners, raakte niet verder.

Grote verliezer is wellicht de Fin Aki Kaurismaki met "The Man Without a Past" die als een van de grote kanshebbers gold.

Europese filmprijzen 2002

Europese film 2002: "Hable Con Ella" (Spreek met haar), geregisseerd door Pedro Almodovar
Europese regisseur: Pedro Almodovar
Europese acteur: de Italiaan Sergio Castellitto in "Bella Martha" (Dtsl., reg. Sandra Nettelbeck) & "L'Ora di Religione" (Marco Bellocchio)
Europese actrice: de volledige cast van "8 Femmes" (Fr, François Ozon): Catherine Deneuve, Isabelle Huppert, Emmanuele Béart, Fanny Ardant, Virginie Ledoyen, Danielle Darrieux, Ludivine Sangnier en Firmine Richard
Europese scenarioschrijver: Pedro Almodovar ("Hable Con Ella" die hij ook regisseerde)
Europese fotografie (camera): Pawel Edelman ("The Pianist" van Roman Polanski)
Screen International award voor niet-Europese film: "Divine Intervention" van Elia Suleiman (Palestina)
Europese ontdekking 2002 - Fassbinder Award: "Hukkle" van György Palfi (Hongarije)
Europese korte film 2002 - UIP Prijs: "10 Minutes" van Ahmed Imamovic, Bosnië-Herzegovina
Europese documentaire 2002 - Prix Arte: "Etre et Avoir" van Nicolas Philibert, Frankrijk
European Film Academy Lifetime Achievement Award 2002: de Italiaanse scenarioschrijver Tonino Guerra
European Achievement in World Cinema 2002: de Spaanse actrice Victoria Abril
FIPRESCI-prijs (internationale kritiek): Ken Loach voor "Sweet Sixteen"

Prijzen van het Europese publiek 2002

beste acteur: Javier Camara (in "Hable Con Ella")
beste actrice: Kate Winslet (in "Iris")
beste regisseur: Pedro Almodovar

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in