ANTWERPEN - Johan Museeuw heeft zaterdag voor de vijfde keer in zijn carrière de Kristallen Fiets, de trofee voor de beste Belgische renner van het jaar, in ontvangst mogen nemen. Achter de ongenaakbare Museeuw werd wereldkampioen veldrijden Mario De Clercq tweede en Peter Van Petegem derde.
Museeuw won in 2002 twee wedstrijden van de Wereldbeker: Parijs-Roubaix voor de derde keer en de HEW Cyclassics in Hamburg. Hij werd ook tweede in de eindstand van de Wereldbeker achter de Italiaan Paolo Bettini. Hij is als laureaat van de Kristallen Fiets de opvolger van Rik Verbrugghe.

Kevin De Weert werd verkozen tot beste belofte. Hij volgt Tom Boonen op.

Mooiste bekroning

Johan Museeuw, die de trofee overhandigd kreeg door een van zijn grootste voorgangers en bewonderaars Rik Van Looy, moest acheraf niet lang nadenken om te weten dat dit de mooiste bekroning uit zijn carrière was. "De mooiste, want de meest emotionele", vertelde hij. "Toen ik met mijn vrouw in de wagen naar Antwerpen kwam, had ik het er met haar nog over. Over de vele opofferingen die ik me moeten getroosten heb om voor de tweede keer in mijn carrière terug te komen op het allerhoogste niveau. Daarom hecht ik zo veel waarde aan deze uitverkiezing."

"Aan een fiets zitten twee wielen", ging Museeuw verder. "Aan deze Kristallen Fiets ook. Een groot en een klein. Ik wou dat ik het grootste wiel van deze trofee aan mijn vrouw kon geven. Voor de vele opofferingen, die zij zich getroost heeft om mijn tweede comeback waar te helpen maken."

"Het verschil met Mario De Clercq is bijzonder groot", stelde Johan Museeuw met de verzamelde journalisten vast. "Jammer voor hem, want zijn derde wereldtitel voor eigen volk was ook een groot nummer, waarvoor ik hem bijzonder waardeer. Dat het verschil desondanks zo groot is, heeft allicht te maken met het feit dat ook de renners voor het eerst in het bestaan van dit referendum een stemformulier konden insturen. Er zijn nu eenmaal meer wegrenners dan veldrijders. Vandaar allicht dit te grote verschil. Ook Filip Meirhaeghe had met zijn winst in de Wereldbeker mountainbike beter verdiend dan een zesde plaats. Om van deze problemen af te zijn, zou het beter zijn om twee trofeeën in het leven te roepen. Een voor de wegrenners en de pistiers en een voor de veldrijders, de mountainbikers en de mensen die trial doen zoals Kenny Belaey."

Museeuw praatte honderduit verder, maar bleef op een vraag het antwoord schuldig. Wanneer komt er een einde aan zijn carrière? "Ik weet het zelf niet", besloot hij. "Het zou heel snel kunnen gaan, het zou nog lang kunnen duren. Ik alleen zal daarover beslissen. Op een dag zal ik wakker worden en tegen mijn vrouw zeggen dat het gedaan is. Daarna zal ik Patrick Lefevere bellen, een persconferentie organiseren en de dag daarna zal ik in een andere functie opnieuw ter beschikking staan van de wielersport. Het wielrennen heeft me in het leven te veel geschonken om er afstand van te doen."

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in